Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

OVAKAV PRIZOR VIĐA SE SAMO DVA PUTA U ŽIVOTU: Večeras je na nebu medeni Mjesec!

Zanimljivosti

Izvor: Telegraf     21.06.2016 u 09:45 h 0

OVAKAV PRIZOR VIĐA SE SAMO DVA PUTA U ŽIVOTU: Večeras je na nebu medeni Mjesec!
FOTO: pixabay.com

Stari Amerikanci ga nekad zovu Mjesec Jagoda, ne zbog boje, nego zato što njegovo pojavljivanje najavljuje početak berbe jagoda


Na Stounhedžu u Engleskoj okupiće se gomila ljudi u čast Mjeseca kratkodnevnice koji podsjeća na jagodu. Ovaj poseban dan u godini propraćen je jednom od najsvetlijih noći, sa punim mjesecom koji pada na kratkodnevnicu, i pojavi se jednom ili dvaput u čovekovom životu. 

Posljednji put je pun mjesec u ljetnjoj kratkodnevnici, kako piše theguardina.com, viđen tokom ljeta ljubavi 1967. Ove godine se pojavljuje nešta manje povoljan za posmatranje, ali su ipak planirana okupljanja iznad engleskog nasleđa Stounhedža, tamo će naplaćivati taksu za parkiranje 15 dolara onima koji žele da se pridruže proslavi. 

Neki vjeruju da će ovaj trenutni susret Sunca i Mjeseca biti uvod u nove izlive mira i ljubavi među ljudima. Ako ništa drugo, astronomi su veoma uzbuđeni. 

– Pojavljujući se tačno na kratkodnevicu, ovaj pun Mjesec ne raste samo kako Sunce zalazi, nego je u suprotnosti sa Suncem i na sve druge načine. Zato što je Sunce tako visoko, Mjesec će biti nisko, njegova svjetlost će dopirati kroz gust vazduh koji je često vlažan u ovo doba godine, a on čini da Mjesec ima boju ćilibara – objašnjava Bob Šerman iz Starog farmerskog almanaha. 

– Ovo je pravi medeni Mjesec – kaže Berman. 

Stari Amerikanci ga nekad zovu Mjesec Jagoda, ne zbog boje, nego zato što njegovo pojavljivanje najavljuje početak berbe jagoda. 

Ali ovaj magični mjesec je značajan i zato što je četvrti pun mjesec koji pada između ranodnevnice u martu i krakodnevnice u junu. Obično u jednoj sezoni postoje samo tri puna mjeseca između ranodnevnice i kratkodnevnice. 

U ovom momentu oblaci trenutno prekrivaju veći dio južne Britanije i sprečavaju mnoge od nas da u potpunosti sagledamo ovaj posebni mjesec, ali možemo da ga proslavimo najbolje što možemo jer, prema astronomima, sljedeća letnja kratkodnevnica punog mjeseca neće se pojavljivati 46 godina. Nadajmo se da će mir i ljubav zaista zavladati u 2062.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi