Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

POPIJTE ČAŠU VODE SVAKI DAN U 6 UJUTRU: Cio svijet je potpuno poludio oko ovoga! Saznajte i zašto

Lifestyle

Izvor: Stil     20.06.2016 u 19:27 h 0

POPIJTE ČAŠU VODE SVAKI DAN U 6 UJUTRU: Cio svijet je potpuno poludio oko ovoga! Saznajte i zašto
FOTO: pixabay.com

Nema spora da je voda jedno od najzdravijih pića. Poznata je činjenica da 2/3 ljudskog tijela čini voda i da je njena suština vitalna za preživljavanje.


Jednostavna navika koja uključuje ispijanje vode može da vam poboljša zdravlje na mnogo nivoa, ako to radite svaki dan. Sve što treba da radite jeste da popijete čašu vode istog momenta kada se probudite. 

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite kada ustanete: popijte najmanja 500 ml vode. Voda ubrzava vaš metabolizam, hidrira vas, pomaže vašem tijelu da izbaci toksine, daje vašem mozgu "gorivo", a čak će vam pomoći i da jedete manje. 

U Japanu, praksa je da se popiju dvije čaše vode odmah po buđenju. Kažu da ova praksa može da izliječi dosta bolesti, uključujući i rak, a i da vam da dosta beneficija. I moguće je da ovdje ima neke istine. 

Kao nacija, stanovništvo Japana najduže živi, trenutno tamo živi preko 50.000 ljudi koji imaju više od 100 godina. Da li je to do navije ispijanja vode ili nešto što piju u svom čaju, možemo neke trikove da naučimo od Japanaca. 

bez obzira da li će vam ova praksa spasti život kao što oni vjeruju, pogledajte koje sve beneficije imate ako pijete čašu vode po buđenju.

Koža će vam sijati 

Voda izbacuje toksine iz vaše krvi, a kao rezultat, dobićete blistavu kožu. 

Obnavlja ćelije 

Kada pijete vodu odmah po buđenju obnavljaju se mišići i nove krvne ćelije. 

Balansira limfni sistem 

na ovaj način pomažete da se izbalansira vaš limfni sistem. Limfne ćelije svakodnevno se bore sa infekcijama i pomažu vam u dnevnim aktivnostima. Takođe balansiraju i tečnost u vašem organizmu. 

Gubitak kilograma 

Kada popijete oko 500 ml hladne vode, bustovaćete vaš metabolizam 24 odsto što će vam pomoći pri gubitku kilograma. 

Liječi bolesti 

Dokazano je da ova praksa liječi bolesti kao što je povraćanje, bol u grlu, menstrualne poremećaje, rak, očne bolesti, dijareju, bolesti urinarnog trakta, bolesti bubrega, meningitis, tuberkulozu, artritis, glavobolje... 

Koliko vode treba zaista da popijete? 

Količina varira po internetu. U japanskom protokolu piše da treba da popijete 4 čaše vode od po 160 ml po buđenju. Da biste imali predstavu, to je 1/3 2 litarske flaše. 

Topla ili hladna voda? 

Žao nam je što ćemo ovo reći, ali topla. Po mogućnosti temperature tijela. Znamo da nije uvijek lako piti mlaku vodu kada ustanete tako da je neki optimum sobna temperatura. 

Hladna voda treba da bude zagrijana na temperaturu tijela kako bi raširila energiju. Topla voda omogućava tijelu da zadrži homeostazis jer tako najbrže izbacuje toksine i obnavlja ćelije. Dobar način da to zamislite jeste da zamislite "hladnu vodu kako prelivate preko vrelog auto motora", možda ne baš toliko ekstremno... 

Da li možete odmah poslijeda jedete? 

Trebali biste da sačekate bar 15 minuta kako biste jeli. Optimalno vrijeme u japanskoj kulturi je 45 minuta. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi