Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sa premijerom razgovarati o problemu isplate premija

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     20.06.2016 u 17:53 h 0

Sa premijerom razgovarati o problemu isplate premija

- Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske ponovo će zatražiti sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović na kojem bi bilo razgovarano o isplatama premija za mlijeko i drugim problemima u vezi sa položajem mljekara, izjavio je danas predsjednik ovog udruženja Vladimir Usorac.


Na konferenciji za novinare, nakon sastanka Upravnog i nadzornog odbora i članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, koji je održan u preduzeću "Mlijekoprodukt" u Kozarskoj Dubici, Usorac je ocijenio da je situacija u mljekarskom sektoru u Srpskoj kritična. 

On je naveo da su na današnjem sastanku analizirani zaključci sa sastanka u Gradišci, gdje su donesene odluke da se ne ide u proteste, od kojih se odustalo nakon isplate dvije mjesečne premije za mlijeko i obećanja da će biti isplaćene decembarske premije, koje nisu isplaćene u prošloj sedmici. 

Usorac je rekao da je na sastanku razgovarano i o drugim pitanjima u vezi sa organizacijom i radom Udruženja, dodajući da je dug resornog ministarstva za prošlu godinu veći od 11 milona KM, od kojeg je jedna premija za mlijeko, a većina investicije za nabavku opreme čije trošlove su snosili mljekari, dok se u ovoj godini duguje 25 miliona KM za podsticaje poljoprivrednicima. 

"Bez para ne možemo izdržati ovako jaku konkurenciju iz EU, pritisak dampinških cijena iz EU, smanjenje otkupa mlijeka i gubljenje proizvođača", rekao je Usorac. 

On je naveo da je udruženje samo u prošloj i ovoj godini izgubilo više od 200 članova koji su prestali da predaju mlijeko i ne plaćaju članarinu. 

"Moramo se boriti za te ljude, jer su oni vrlo važni u selima koja nam ostaju prazna. Mi sada prosipamo 20 odsto mlijeka, na nivou godine to je 20 miliona litara mlijeka, a to je 20 miliona maraka", rekao je Usorac. 

On je dodao da su mljekare zatrpane proizvodima, a nemaju plasmana jer se mlijeko uvozi iz EU, a na domaćem tržištu ostaju viškovi. 

Usorac je ocijeno da je cijena mlijeka u Republici Srpskoj relativno visoka, ako se uzme cijena u EU, koja sa druge strane daje redovne podsticaje i jednokratne pomoći poljoprivrednicima. 

On je naveo da na području Srpske ima nešto manje 4.500 proizvođača mlijeka, a 2006. godine, kada je formirano Udruženje, bilo ih je oko 17.000. 

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Milorad Arsenić kaže da su na današnjem sastanku mljekari izložili svoje probleme, a Udruženje pokazalo jedinstvo u donošenju zaključaka po kojima će u ovoj godini djelovati. 

"Najveći problem je što se mljekare sada suočavaju sa problemima u plasmanu proizvoda, a to direktno utiče na nas proizvođače, posebno one manje", ocijenio je Arsenić. /


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi