Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Limun iz Lijevča ide kao alva

Bosna i Hercegovina

Izvor: Glas Srpske     20.06.2016 u 14:14 h 0

Limun iz Lijevča ide kao alva

Glas da Milka i Mile Popović iz sela Karajzovci u Gradišci uzgajaju južno voće u svojih preko deset plastenika pročuo se nadaleko, a znatiželjnici svakodnevno dolaze na njihovo imanje, raspituju se i kupuju sadnice limuna, narandže i drugog egzotičnog voća.


Popovići, koji su prestali da se bave povrtarstvom, koje je najzastupljenije u Lijevče polju, okrenuli su se uzgoju limuna, mandarine, klementine, grejpfruta, narandže i drugog južnog voća, a kako kažu, osim lokalnih kupaca, najviše svojih sadnica prodaju u Hercegovinu.

- Ovo je za mene velika ljubav, prvu sadnicu limuna sam kupio za 25 maraka, a onda sam sebi rekao idem ja to zakalemiti. Kako se većina kalema primala, ubrzo sam imao više od 2.000 sadnica limuna - priča Mile Popović, dodajući da je njegov limun jako dobrog roda i kvaliteta, a zna težiti i do 600 grama.

- Cilj mi je bio da dokažem da u našim klimatskim uslovima, koji se stalno mijenjaju, sa sve višim temperaturama, može da se uzgaja južno voće. Do sada nismo vjerovali da ovdje mogu rađati i smokve, a sada ih ima u mom plasteniku - priča Popović.

Kaže da briga o južnom voću nije nimalo lagana, ali da se trud na kraju isplati.

- Težak je to posao, ali ga ja volim. U rasadniku sam tokom cijele godine. Ipak, najveće obaveze su tokom jeseni i zime, jer moramo ložiti vatru kako se temperatura u plastenicima ne bi niti jednog trenutka spustila ispod nule - poručuje Popović, koji dodaje da supruga i on sami rade, dok tokom sezone angažuje radnike za dnevnicu.

- Svake sezone zaposlimo pet-šest radnika, koji nam pomažu, jer je ovo velik posao. Za sezonu, koja traje četiri-pet mjeseci, radnik kod nas može da zaradi oko 1.000 maraka mjesečno - pohvalio se Popović.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi