Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dosta je zveckanja sabljama

Svijet

Izvor: Vesti-online     20.06.2016 u 12:08 h 0

Dosta je zveckanja sabljama
FOTO: youtube screenshot

Njemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je neuobičajeno oštro kritikovao postupke NATO i zatražio više dijaloga i saradnje sa Rusijom. On je aktuelne vojne manevre Alijanse na istoku Evrope, u intervjuu za ''Bild am zontag'', nazvao ''nepotrebnim zveckanjem sabljama i duvanjem u ratne trube, koji zapravo samo podgrevaju situaciju''.


- Ko vjeruje da je Savez bezbedniji ako se na istočnim granicama pakta izvede simbolična parada tenkova, taj se jako vara. Ne treba dozvoliti da se ponovo stvore preduslovi za jedan novi-stari sukob - smatra Štajnmajer. "Sužavanje ugla gledanja na čisto vojni ugao i jedino sredstvo tražiti u politici zastrašivanja - bilo bi fatalno", upozorio je nemački šef diplomatije. 

Uključiti Moskvu 
- Istorija nas uči da, osim zajedničke volje da budemo spremni da se odbranimo, mora postojati i zajednička želja za dijalogom i u vezi sa tim ponude o međusobnoj saradnji. Zbog toga je neophodno da sa našim partnerima ponovo počnemo intenzivnije da razgovaramo o koristima razoružanja i kontrole naoružanja za sigurnost cijele Evrope - ocijenio je ovaj političar. 

Rusija, po njemu, mora da bude uključena u međunarodnu saradnju po pitanjima sprečavanja razvoja iranske atomske bombe, borbe protiv radikalnog islama na Bliskom istoku ili za stabilizaciju libijske države. 

Prošlog četvrtka, podsetimo, u baltičkim državama počela je međunarodna vojna vježba "Udarac sabljom" sa oko 10.000 vojnika iz 13 zemalja, a prije desetak dana 31.000 poljskih i NATO vojnika su u akciji "Anakonda" uvežbavali aktivnosti u slučaju napada Rusije na Poljsku. 

Prošlog utorka i ruski predsjednik Putin je nenadano naredio vanrednu proveru spremnosti za mobilizaciju ruske armije, navodeći da nije u pitanju reakcija na manevre NATO, već redovna kontrola. 

Ne u trku u naoružanju sa Rusijom 
NATO treba da sačuva budnost da ne bi počeo trku u naoružanju sa Rusijom, jer to neće riješiti nijedan problem u međunarodnim odnosima, nadovezao se bivši nemački kancelar Gerhard Šreder. 

- Mi bi sada trebalo da budemo pažljivi da ne bismo počeli novu trku u naoružanju. To neće dovesti do ublažavanja sukoba i uspostavljanja dobrih odnosa sa Rusijom - rekao je Šreder njemačkom listu "Zidojče cajtung" komentarišući odluku NATO da u Poljsku i baltičke zemlje uputi četiri hiljade vojnika. 

On smatra da bi Alijansa, umjesto toga, trebalo da napravi korake u susret Rusiji, navodi ruska agencija Sputnjik. 

Šreder je naglasio da "pretpostavka da neko u ruskoj vladi namjerava da izvrši invaziju na neku od zemalja NATO, nema ništa zajedničkog sa stvarnošću". 

Ukinite im sankcije 
Šreder se zauzeo za ukidanje sankcija Rusiji, izjavivši da Njemačka treba da se trudi da ne izgubi ono što je postigao bivši kancelar Vili Brant koji je odigrao veliku ulogu u uspostavljanju odnosa sa Rusijom. Po Šrederovim riječima, "Njemačka treba sa velikom pažnjom da ide ka tome da ne izgubi privilegiju političkog i ekonomskog partnerstva sa Rusijom". 

Veza sa Putinom 
Pomenuvši u intervjuu predsjednika Rusije Vladimira Putina, Šreder je naveo da je moguće da ih vežu gubici koje su pretrpele njihove porodice u Drugom svjetskom ratu. "Ja sam izgubio oca, Putinov brat poginuo je tokom njemačke opsade Lenjingrada, a njegova majka tada umalo nije umrla od gladi", rekao je bivši nemački kancelar.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi