Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ko će naslijediti Vladimira Putina?

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     20.06.2016 u 12:04 h 1

Ko će naslijediti Vladimira Putina?
FOTO: pixabay.com

Do kraja drugog predsJedničkog mandata Vladimira Putina ostalo je još skoro dvije godine, ali već sad se postavlja pitanje ko bi mogao da ga nasledi.


Na ovo pitanje odgovor traže i na Istoku i na Zapadu. Nema sumnje da je Putin čovek koji je na mnogo načina promenio Rusiju i njenu poziciju na međunarodnoj mapi. 

Uprkos zategnutim odnosima Rusije i Evropske unije, Moskva je danas daleko značajniji igrač na međunarodnoj sceni nego što je to bio slučaj prije samo dvadesetak godina. Politički uspon Moskve i za nijansu bolja ekonomska situacija uspjeh je koji se pripisuje Putinu. Istovremeno, ruski predsjednik je stekao veliki broj kritičara za 16 godina vlasti. 

Putinove poteze, domaća opozicija i strani promatrači smatraju nedemokratskim, a jedan od najoštrijih u kritikovanju je Mihail Hordokovski, bivši naftni magnat, koji Putina čak poredi sa samim đavolom. 

U autorskom tekstu za ugledni list "Politiko“, Hordokovski piše da "ne postoji nijedno pitanje ili položaj od kojeg Putin neće odustati da bi ostao na vlasti“. 

- Kada se evropski političari rukuju s Putinom, oni pružaju ruku kriminalu. On je odan prijatelj, ali nije odgovoran prema zemlji - piše Hordokovski. 

Prema njegovom mišljenju, Rusiji je potrebno jačanje civilnog sektora i demokratske opozicije, koja realnije gleda na izazove s kojima će se Rusija susretati poslije Putina, a čije rješenje u velikoj mjeri zavisi i od toga ko će ga naslediti. 

Medevedev slabija verzija Putina 
Kada je Putin došao na mjesto predsjednika Rusije 2000. godine, za Zapad je bio nepoznanica. Putin je kratko obavljao funkciju vršioca dužnosti premijera 1999. godine, pa na njegov izbor za predsjednika Zapad u prvi mah reaguje kao na !čoveka koji kombinuje liberalnu orijentaciju sa čvrstinom, koju ruski narod voli“ i "nekoga ko može da izvuče Rusiju iz Jeljcinovog blata“. Veštom rokadom, Putin je sebiobezbijedio više od decenije vlasti. S mjesta premijera na mjesto predsjednika, pa ponovo premijera, pa ponovo predsjednika. Fotelje je mijenjao s Dimitrijem Medvedevom, koga danas analitičari rijetko doživljavaju kao ozbiljnog Putinovog naslednika. Medvedev ima male šanse da zauzme poziciju i uticaj kakve Putin ima danas, prvenstveno jer su ga u Rusiji uvijek vidjeli kao Putinovu "slabiju verziju“. 

Ankete pokazuju da Rusima ta ideja nije tako strana. Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je da bi čak 32 odsto Rusa rado videlo ženu na čelu države u narednih 10 do 15 godina. 

Ipak, i dalje je 49 odsto građana Rusije izričito protiv te ideje, a kao argument navode da žena nikada ne bi mogla da vlada čvrsto kao Putin. Ali možda postoji neko ko može. 

Šojgu pravi čovjek za nasljednika 
Ugledni portal "Ekonomist“ prije nekoliko mjeseci bavio se istom temom. Prema njihovoj analizi, jedini čovjek koji može da naslijedi Putina je - Sergej Šojgu. 

Ruskog ministra odbrane, "Ekonomist“ vidi kao najbližeg i najlojalnijeg Putinovog saradnika. 

"Tri godine je mlađi od Putina, a od 1990. godine je u vlasti. Skoro 22 godine je vodio Ministarstvo za vanredne situacije, koristio je prednosti ruske birokratije, sakupio moć i popularnost, a pritom nije stvorio sebi neprijatelje“, navodi portal i naglašava da u aktuelnoj ruskoj političkoj eliti ne postoji niko kao Šojgu. 

Ipak, sam Šojgu do sada nije pokazao velike ambicije da preuzme funkciju predsjednika Rusije. Od svih imena koja su se pominjala kao naslednici, Šojgu je možda najveće iznenađenje, ali kako se u javnosti sve češće pojavljuje pitanje "šta poslije Putina“, analitičari ocjenjujuda je vrlo moguće da će on ponovo odigrati ulogu timskog igrača i prihvatiti mjesto koje sa sobom nosi veliku odgovornost i ogroman pritisak.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Laktasenko tj glavvni Baja ...sto posto ;)

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi