Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nepravilnosti u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH: Plaćali i fakultet svom vozaču!

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     20.06.2016 u 10:35 h 0

Nepravilnosti u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH: Plaćali i fakultet svom vozaču!

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH neopravdano je sa oko 2.400 KM podržalo stručno usavršavanje svog vozača na visokoj školi za poslovne studije u Kiseljaku, a 3.000 KM je dalo sekretaru Ministarstva za odbranu doktorske disertacije na Nastavničkom fakultetu u Mostaru.


Ovo je urađeno iako sistematizacijom radnih mjesta nije predviđena stručna sprema za koju je obrazovanje plaćeno, niti je postojao plan i program stručnog usavršavanja i obrazovanja državnih službenika i namještenika.

Na to su ukazali federalni revizori u izvještaju o radu Ministarstva prostornog uređenja u prošloj godini, napomenuvši da je za specijalizaciju, školovanje i stručno usavršavanje u prošloj godini utrošeno 8.000 KM.

Jedna od ključnih zamjerki Ureda za reviziju institucija u FBiH je to što izbor korisnika oko 500.000 KM za projekte utopljavanja, te zaštite nacionalnih spomenika nije izvršen objektivno i transparentno, a i kod dodjele novca za sanaciju štete od poplava i klizišta kriteriji nisu bili dovoljno razrađeni.

Revizori su tako istakli da je ukupno 104.000 KM iz rezervnih sredstava predviđenih za projekte sanacije štete od poplava i klizišta, te utopljavanja dato onima koji se nisu ni prijavili na javni poziv, nego samo uputili zahtjev, a riječ je o općinama Žepče i Zavidovići, te gradu Bihaću.

Nejasnoća je bilo i kod izbora osam projekata za dodjelu 400.000 KM redovnih sredstava za utopljavanje. Naime, novac su dobili oni koji su osvojili 80 do 90 bodova, ali je 80 bodova imalo devet projekata od kojih je jedan izabran, a nije bilo propisano na koji način se postupa u ovakvom slučaju.

"Također, dva projekta finansirana iz sredstava pričuve imala su veći broj bodova, 82 i 85, od ovog koji je predložen za raspodjelu iz redovnih sredstava transfera", ukazali su revizori, koji su radu Ministarstva opet dali mišljenje s rezervom.

Uz ovo, niži nivoi vlasti kojima je Ministarstvo odobrilo novac su ugovore sa odabranim izvođačem radova sklapali na niži iznos u odnosu na procijenjeni koji je i bio vrednovan kao jedan od kriterija.

Oni koji su dobili sredstva u većini slučajeva nisu dostavili povratnu informaciju o njihovom utrošku.

Kada je u pitanju rad u komisijama i stručnim odborima, revizori su upozorili i da su neki uposlenici Ministarstva i vanjski saradnici favorizirani i bili angažovani u više komisija i stručnih odbora, za šta su primali naknade. Pri tome, ističu revizori, nije bilo opravdano i u skladu sa propisima ni to što su isplaćivane naknade za rad u nekim komisijama i odborima za poslove koji su inače u nadležnosti Ministarstva i za koje uposlenici primaju platu.

Komentar ministra Josipa Martića juče nismo uspjeli dobiti.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi