Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pitanje bosanskog jezika u Janji: Roditelji angažirali advokata Duška Tomića

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     19.06.2016 u 20:16 h 4

 Pitanje bosanskog jezika u Janji: Roditelji angažirali advokata Duška Tomića

Proteklih 13 godina naziv jezika koji se izučava u Janji nije bio sporan, no prilikom zaključivanja ocjena prošle sedmice, u đačkim knjižicama se pojavio tzv. „jezik bošnjačkog naroda“


Roditelji 489 učenika Osnovne škole ˝Meša Selimović˝ iz Janje kod Bijeljine, održali su danas popodne sastanak sa advokatom Duškom Tomićem, na kojem su se dogovorili da neće prihvatiti đačke knjižice ako u njima kao maternji bude naveden tzv. „jezik bošnjačkog naroda“, javlja Anadolu Agency (AA).

„Advokat Tomić iz Dječije ambasade Međaši, rekao je da su sva prava na našoj strani. Dogovor je da, kada krajem mjeseca budu dodjela đačkih knjižica i roditeljski sastanak, roditelji odu na sastanak, ali djeca neće preuzeti knjižice ako u njima ne bude naziv bosanskog jezika. U suprotnom, podnosimo tužbe“, izjavio je Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska.

Baćevac je istaknuo da će roditelji, ako je potrebno, sa tužbama „ići i do Milorada Dodika, predsjednika RS-a“.

„Predsjednik ovog entiteta, na mig iz Srbije, ruši ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Bit ćemo u kontaktu sa roditeljima djece iz Srebrenice, Zvornika i drugih mjesta u kojima se također vrši diskriminacija učenika Bošnjaka“, poručio je Baćevac.

Roditelji učenika navode da proteklih 13 godina nije bilo nikakvih problema kada je naziv jezika u pitanju. Od 2003. u centralnoj školi „Meša Selimović“, u kojoj su bošnjačka djeca većinski učenici, izučava se tzv. nacionalna grupa predmeta tj. Priroda i društvo, Historija, Geografija i Bosanski jezik prema nastavnom planu i programu koji se realizira u Tuzlanskom kantonu.

Duže od deceniju u rubriku jezik upisivao se naziv bosanski, a učenici su posljednje ocjene iz navedenog jezika dobili na polugodištu ove školske godine. Prilikom zaključivanja ocjena prošle sedmice, pojavio se „jezik bošnjačkog naroda“.

Zbog upisa u srednje škole, svjedočanstva u kojima je naveden tzv. bošnjački jezik, bilo je primorano preuzeti 55 učenika koji su u navedenoj školi završili deveti razred.

Inače, Janja je najveće povratničko mjesto u bh. entitetu Republika Srpska, u koje se vratilo gotovo svo predratno bošnjačko stanovništvo. Prema riječima Mustafe Gradaščevića, predsjednika Mjesne zajednice Janja, danas u ovom mjestu, na obali rijeke Drine, živi 6.500 Bošnjaka, a iako je dio stanovništva odselio u inostranstvo, svi su zadržali svoju imovinu.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Kako to da ovaj Rox govori bosanski, a sve ga razumijem.

  2. Marš vi u Srbiju pa učite srpski! Ovo je Bosna i učit ce se bosanski!

  3. Dajte im i jezik čisto da vidimo šta je sledeće za šta će da pizde

  4. idite u tursku pa pametujte sa njima

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi