Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Novo arheološko otkriće u podzemnom gradu u Nevsehiru: Pronađen manastir iz 5. stoljeća

Svijet

Izvor: Agencija Anadolija     19.06.2016 u 13:53 h 0

Novo arheološko otkriće u podzemnom gradu u Nevsehiru: Pronađen manastir iz 5. stoljeća
FOTO: Agencija Anadolija

- Tokom realizacije projekta restauracije tvrđave u Nevsehiru je ranije otkriven historijski podzemni grad u kojem su do sada iskopani 1.500 godina stara pravoslavna crkva sa unikatnim freskama i manastir u kamenoj stijeni


Nakon pravoslavne crkve i unikatnih freski, u arheološkom parku podzemnog grada u centru turskog Nevsehira, arheolozi su došli do novog velikog otkrića, manastira koji je, kao i crkva, star oko 1.500 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom realizacije projekta restauracije tvrđave i urbanizacije u Nevsehiru je ranije otkriven historijski podzemni grad, zbog čega je Uprava za javnu stambenu izgradnju (TOKI) odustala od projekta izgradnje i predala zemljište općinskim vlastima kako bi se istražilo to područja.

Tursko Ministarstvo za kulturu i turizam na tom području angažiralo stručnjake koji rade na iskopavanju obrisa podzemnog grada na površini od 40 hektara, a dosadašnja nalazišta ukazuju da je riječ o velikom kulturno-historijskom bogatstvu.

Gradonačelnik Nevsehira Hasan Unver je za AA kazao kako su naučnici i arheolozi ushićeni svakim iskopanim metrom jer su svjesni da se na tom području kriju velika otkriva, kakvo je zasigurno i novootkriveni manastir koji je u petom stoljeću Nove ere izgrađen unutar stijene.

„Stižu nam eksperti iz cijelog svijeta. Trenutno radimo na grubom čišćenju manastira, a potom će uslijediti i fino čišćenje. Već smo u manastiru naišli na niz zanimljivih i vrijednih predmeta i sve smo ih predali muzeju“, kazao je Unver.

Ranije ove godine na tom području otkrivena je 1.500 godina stara pravoslavna crkva sa zidnim freskama vaznesenja, uzdizanja Isusa Krista na nebo, kakve do sada nikada nisu viđene.

Pored toga otkriven je kompletan stambeni kompleks koji uključuje i vojne konjušnice.

Otkriveni podzemni grad se nalazi u samom centru Nevsehira i već je proglašen arheološkim nalazištem trećeg stepena. To će svakako obogatiti turističku ponudu tog dijela Turske, a načelnik Nevsehira Unver je kazao da će već naredne godine biti otvoren jedan dio kompleksa i za posjete turista. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi