Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rat u Siriji 600.000 djece ostavio bez oca

Svijet

Izvor: Agencija Anadolija     19.06.2016 u 13:51 h 0

Rat u Siriji 600.000 djece ostavio bez oca
FOTO: Agencija Anadolija

Prema istraživanju koje je sprovela humanitarna organizacija IHH u ratu u Siriji 600.000 djece izgubilo je oca, javlja Anadolu Agency (AA).


U ratu koji već pet godina traje u Siriji na hiljade ljudi su poginule, a milioni su bili prisiljeni da napuste svoje domove i upute se ka sigurnijim područjima.

Ratno u toj zemlji posebno su se negativno odrazila na djecu i žene. Mnoga djeca smještena su u dječjim domovima u Turskoj i Siriji. Na područjima duž tursko-sirijske granice organiziraju se različiti projekti za djecu bez roditelja.

Adem Kalayci, koordinator IHH-ovog odjela za djecu bez oca, kazao je kako ta organizacija ulaže velike napore da pomognu djeci koja su izgubila oca, kao i ženama koje su izgubile supruga.

Organizacija je sponzor za 7.000 djece u Turskoj i Siriji. Kalayci je rekao kako su u Reyhanliju, turska provincija Hatay, osnovali terapeutski centar i umjetničke radionice.

“Tu nudimo različite programe djeci i udovicama koje su prošle kroz traumu nanijetu ratom. Organiziramo različite aktivnosti. Psiholozi i ljekari komuniciraju s njima. Hiljadu djece je na taj način dobilo pomoć. Prema našim podacima u Siriji postoji 600.000 djece bez oca. Pored toga između 40 i 50 hiljada djece nalazi se u Turskoj”, kazao je Kalayci i dodao kako najviše djece živi u Hatayu, gdje je smješteno osam hiljada djece.

IHH ima 11 kampova u sirijskom A’zazu i okolnim mjestima u kojima je u posebnim odjelima za djecu bez oca smješteno 5.225 djece.

Kalayci ističe kako je u Siriji otvoreno pet, a u Turskoj tri dječija doma, dok u Istočnoj Guti, u Siriji, postoje dva doma. On je pojasnio da zbog ratnog stanja na hiljade djece ostaje bez oba roditelja.

“Očevi budu ubijeni. Majke budu prisiljene djecu ostaviti samu u kući i otići vani da donesu hranu. Tada i one budu ubijene ili zarobljene. Stotine su djece koja su na taj način izgubile roditelje. Njihova rodbina, da djeca ne bi umrla od gladi, ostavljaju ih u Assadovim zatvorima. Tamo imaju barem jedan obrok dnevno. Kada smo otvorili domove, 20 djece smo uzeli iz tih zatvora”, rekao je Kalayci.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi