Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sudska policija RS izvršavaće naloge i sudova iz FBiH

Bosna i Hercegovina

Izvor: FENA     19.06.2016 u 10:55 h 0

Sudska policija RS izvršavaće naloge i sudova iz FBiH
FOTO: Nezavisne novine

BANJA LUKA - Izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji RS predviđeno je pravno preciznije reguliranje saradnje entitetskih sudskih policija.


Propisano je da predsjednik Vrhovnog suda RS može sklopiti sporazum s predsjednikom Vrhovnog suda Federacije BiH o saradnji i pružanju pomoći između entitetskih sudskih policija kako bi se regulisali određeni poslovi i zadaci kada je u pitanju izvršavanje naredbi za sudove iz Federacije BiH.

- To je neophodno da bi se regulisala oblast nadležnosti Sudske policije RS, kada su u pitanju naredbe za dovođenje i sporovođenje osoba, izdate od sudova iz FBiH – pojasnio je službenik za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS Sanja Džombić.

Naime, u praksi se dešavalo da je Sudska policija RS dobijala naredbe sudova iz Federacije BiH, kada su u pitanju poslovi i zadaci dovođenja i sprovođenja osoba s teritorije RS-a u sudove i kazneno-popravne zavode u FBiH, a koje nije mogla izvršiti jer nema zakonske nadležnosti.

Također, identična situacija je i u slučaju dovođenja i sprovođenja osoba s teritorije FBiH koje potražuju sudovi u RS, a za koje je isključivo nadležna Sudska policija FBiH. Izmjenenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji RS, koje će biti razmatrane na redovoj sjednici Narodne skupštine RS naredne sedmice, biće formirana i nova organizaciona jedinica Sudske policije RS, Okružnog centra sudske policije u Prijedoru.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi