Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sirijska osamnaestočlana porodica u Turskoj živi u dvije sobe: Sretni smo da smo zajedno i da nema rata

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     18.06.2016 u 15:46 h 0

Sirijska osamnaestočlana porodica u Turskoj živi u dvije sobe: Sretni smo da smo zajedno i da nema rata
FOTO: Agencija Anadolija

- Porodica Feriz iz sirijskog Halepa živi u kući u turskom Izmiru u kojoj se nalaze samo dvije sobe. Riječ je o majci i tri sina koji imaju supruge i djecu


Sirijska porodica od 18 članova, koji su spas iz ratom zahvaćene zemlje pronašli u Turskoj, borave u dvije sobe, piše Anadolu Agency (AA).

Porodica Feriz iz sirijskog Halepa živi u kući u turskom Izmiru u kojoj se nalaze samo dvije sobe. Riječ je o majci i tri sina koji imaju supruge i djecu.

Najstariji sin Ibrahim (38) kazao je za AA da se u Halepu bavio obućarskim zanatom. Kada je počeo rat, prije šest godina, nadali su se da će se ubrzo završiti. Međutim, to se nije dogodilo.

Kako se situacija pogoršavala iz dana u dan odlučili su napustiti rodni grad. Prvenstveno su otišli u Kobani ali ih je rat i tamo pratio. Nakon toga prešli su u Tursku. U Izmiru je Ibrahim našao posao uz pomoć kojeg plaća kiriju za kuću u kojoj žive ali i sve ostalo što je potrebno za sve članove porodice Feriz.

U skladu sa mogućnostima mogli su iznajmiti samo kuću sa dvije sobe. Majka Vatha Feriz govori da su sa njom na ovaj put krenula samo tri sina sa porodicama dok su trojica ostala u Siriji.

"Nisam željela da mi djeca vide rat i oružje. Odlučili smo se na ovakav život u Turskoj jer ne želimo živjeti u Siriji i pod strahom od smrti. Nisam razmišljala o odlasku u Evropu.

Turska je muslimanska zemlja. Nadam se da će rat biti završen i da ćemo se vratiti starom načinu života", poručila je Vatha.

Boji se za život djece koja su ostala u Siriji.

"Prije smrti želim još jednom vidjeti Siriju. Ne bi zamijenila jedan dan u domovini za sto u izbjeglištvu", dodala je Vatha.

Mustafa Feriz (33) ističe da im je ovo drugi ramazan u Turskoj. Unatoč tome što žive u malom prostoru sretni su da su zajedno.

"Bili smo dobro situirani u Siriji ali rat nam je sve uzeo", poručio je Mustafa. Ova sirijska porodica, unatoč teškim uslovima života, zajedno se sehuri, a nakon toga i iftari. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi