Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

VELIKI BRAT: FBI ima bazu 441 miliona fotografija, možda je među njima i vaša

Svijet

Izvor: Blic     17.06.2016 u 22:53 h 0

VELIKI BRAT: FBI ima bazu 441 miliona fotografija, možda je među njima i vaša
FOTO: wikipedia

FBI posjeduje program za prepoznavanje lica na osnovu kojeg može da pretražuje bazu podataka od skoro 411,9 miliona lica, uključujući tu fotografije iz vozačkih dozvola, pasoša, viza, navodi vladina Kancelarija za odgovornost.


U izvještaju se kritikuje FBI jer javnosti nije saopštila adekvatne informacije o programima i njihovom uticaju na privatnost, što predviđa Zakon o privatnosti iz 1974. godine.

Takođe, sistemi nisu testiranu, pa se ne zna koliko su tačni. Izvještaj po prvi put otkriva da FBI ima unutrašnje jedinice pod nazivom Analiza lica, komparacija i ocijena. Pored toga FBI ima pristup bazi NGI gdje se nalazi oko 30 miliona fotografija.

Aplikacija za pretraživanje lica može da pretražuje i fotografije koje su sačuvane u drugim federalnim i državnim bazama podataka. To uključuje pristup Odeljenju državne baze podataka pasoša i viza, ali i bazi podataka vozačkih dozvola u 16 država. FBI trenutno pregovara sa još 18 država kako bi imali pristup i njihovim podacima.

Prethodnog mjeseca FBI je tražio da njegova baza podataka bude izuzeta iz nekih dijelova Zakona o privatnosti. Program NGI takođe prikuplja druge biometrijske podatke, uključujući tu i otiske prstiju. I neke spoljne agencije za sprovođenje zakona takođe mogu zatražiti pretragu ove baze podataka.

Vladina Kancelarija sugeriše tužiocu da ispita zašto FBI nije prijavila da ima ove podatke. Takođe, poziva da se sprovede tesiranje kako bi se utvrdilo koliko ja ova aplikacija pouzdana.

U svom odgovoru na izvještaj Odjeljenje za pravosuđe navodi da iako je moguće da se neke fotografije mogu podudarati, one nisu dovolljne da bi se krenulo u akciju, te se dodaje da se koriste samo u sklopu istrage kao trag.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi