Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rusija spremna za prvi korak, ali samo uz pozitivan odgovor

Svijet

Izvor: Nezavisne novine     17.06.2016 u 21:43 h 0

Rusija spremna za prvi korak, ali samo uz pozitivan odgovor
FOTO: pixabay.com

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je, komentarišući prijedlog bivšeg predsJednika Francuske Nikole Sarkozija, da Evropska unija treba da ukine sankcije Rusiji, ali da prvi korak treba da napravi Moskva, da je Rusija na to spremna, ali da očekuje pozitivan odgovor na takav korak.


 „Mislim da u njegovom prijedlogu postoji konstruktivni element na koji treba obratiti pažnju. I mi bismo bili spremni na takve korake kada bismo bili uvjereni u to da neće da nas, kako se kaže u narodu, zavrnu. Moramo da budemo uvjereni da će jednostrana dejstva Rusije biti praćena koracima koji joj idu u susret, koji neće biti, kako je poznati klasik govorio, jedan korak unaprijed, a dva koraka unazad“, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, sada je teško reći kako se može uvjeriti Rusija da su partneri raspoloženi za takav rad. „Mislim da je ovdje i danas potrebno uvjeriti ne nas, nego naše partnere u Kijevu, da ispune očigledne obaveze koje su na sebe preuzeli na osnovu Minskog sporazuma“, naveo je Putin. „Bregzit“: Želimo dijalog s jakom Evropom Rusija želi da vodi dijalog s jakom Evropom, jer razgovor sa slabim partnerom ima veću cijenu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin komentarišući mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU.

„Želite da kažem šta Rusija misli, želi li da razgovara sa jakom Evropom ili sa slabom. Rusija, naravno, želi da razgovara s jakom Evropom, jer voditi dijalog sa slabim partnerom više košta, uvijek se može očekivati da će ga neko sa strane pritisnuti i da će svi dogovori i planovi zajedničkog rada biti razoreni. A jak partner nikada neće dozvoliti tako nešto“, istakao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Italije Mateom Rencijem.

Ruski predsjednik je naveo da se mišljenja eksperata o tome da li će Evropa biti jaka ili slaba ukoliko Velika Britanija izađe iz EU razilaze. „Pojedini eksperti govore da će Evropa biti bolje skoncentrisana, a neki govore da je to samo prvi korak ka propasti ostatka Evrope i tako dalje“, rekao je Putin i naglasio da neće navoditi svoje lično mišljenje o tom pitanju.

„Smatram da treba da poštujemo izbor naroda Velike Britanije, kakav god da on bude. Potrebno je samo sačekati nekoliko dana i vidjeti šta će se dogoditi“, zaključio je Putin. Putin: Rusija nema veze s rastom nacionalizma u Evropi Rusija nema nikakve veze s rastom popularnosti nacionalističkih pokreta u Evropi, rekao je Putin. "Vaše pitanje je složeno i dio je ovog pitanja — to je tvrdnja, tvrdnja Evrope, utisak koji se stiče u Evropi da Rusija navodno podržava nekakve nacionalističke partije i da ima s njima neke posebne odnose. Ja sam odavno, prije deset godina, govorio svojim evropskim prijateljima da je uz politiku koju oni vode neizbježan rast popularnosti nacionalističkih pokreta i partija.

S porastom priliva izbjeglica i migranata, upravo se to danas i događa. Mi s tim zaista nemamo ništa“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje italijanskog novinara. Ruski predsjednik je naveo da je pitanje pomoći izbjeglicama veoma osjetljivo, humanitarno pitanje. „Ljudima koji bježe od rata potrebna je pomoć, ali pomažući im svaka zemlja mora da misli, prije svega, na svoje građane. Mi ne namjeravamo da se miješamo u ta pitanja“, dodao je ruski predsednik.

EU ne treba da prebacuje odgovornost za Ukrajinu na Rusiju Putin je, takođe, rekao da partneri iz Evropske unije ne treba da prebacuju na Rusiju odgovornost za situaciju u Ukrajini, posebno kada je riječ o pitanjima koja su izvan ruske kompetencije. „Šta je tamo napisano? Do kraja 2015. godine unijeti izmene u Ustav. Ali mi ne možemo to da učinimo umjesto kijevskih političara.

Usvojiti zakon o amnestiji — usvojen je, ali nije potpisan. Ja nisam predsjednik Ukrajine, ne mogu da potpišem umjesto predsjednika Ukrajine zakon. Implementirati zakon o posebnom statusu — on je usvojen, ali nije počeo da djeluje, odložen je. Hitno su usvojili tamo još jedan amandman, mislim, član 10, koji je odložio njegovo uvođenje“, rekao je Putin.

„Tako se može levitirati beskonačno, ali ne smije se na nas prebacivati ono što mi nismo u stanju da učinimo. Razumijem da nije jednostavno u Ukrajini danas donositi takve odluke, za to je potrebna velika politička hrabrost i podrška stanovništva, kao i glavnih političkih strana“, rekao je Putin.

„A naši evropski partneri koji to imaju na umu ne treba da prebacuju na nas svoju odgovornost za ono što se događa. Posebno u vezi s onim pitanjima koja su izvan sfere naše kompetencije. Potrebno je da rade sa svojim saveznicima u Kijevu ako zaista žele dobro ukrajinskom narodu. Treba pomoći da se izađe iz te zatvorene spirale, da se uspostave direktan dijalog, direktan kontakt i direktni razgovori sukobljenih strana“, dodao je Putin.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi