Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

NATO pretvara istok Evrope u vojno poprište

Svijet

Izvor: Vesti-online     17.06.2016 u 12:50 h 0

NATO pretvara istok Evrope u vojno poprište

Mjere NATO-a zarad jačanja prisustva na istočnim granicama pretvaraju Centralnu i Istočnu Evropu u vojno poprište, a reakcija Rusije na to je negativna jer joj to nije potrebno, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksandar Gruško.


U srijedu su se ministri odbrane zemalja-članica NATO-a složili u vezi sa razmeštanjem četiri višenacionalna bataljona Alijanse u tri baltičke zemlje i Poljskoj po principu neprekidne rotacije. Veliki dio kontingenta čine vojnici iz Njemačke, Velike Britanije i SAD. Pretpostavlja se da će bataljoni biti razmešteni već početkom naredne godine. 

Ministri odbrane razmotrili su, takođe, osnivanje "rumunske višenacionalne brigade" koja će biti u sastavu višenacionalne divizije NATO-a "Jugoistok" u Budimpešti. 

Komentarišući odluke sastanka Alijanse, Gruško je naveo da je neophodno analizirati sve aktivnosti Amerike i NATO-a, uključujući rotaciju brigade američke armije, stvaranje skladišta naoružanja i tehnike, vježbe duž ruskih granica i usavršavanje infrastrukture. 

- Na sve ovo reagujemo negativno, jer ove mjere pogoršavaju kvalitet regionalne bezbjednosti, suštinski pretvarajući Centralnu i Istočnu Evropu u vojno poprište. Nama to uopšte nije potrebno. Uvjereni smo da to ne odgovara interesima samih istočnih Evropljana. Prije ili kasnije, oni će shvatiti da će, proglasivši sebe državama koje se nalaze na ’liniji vatre‘, morati da okuse plodove takvog statusa "uz front" - izjavio je Gruško. 

Ruski diplomata je istakao da NATO odlično razume da mjere koje preduzima ne mogu da ostanu bez odgovora Rusije, kao i da s vojne tačke gledišta Rusija ne vidi razliku između neprekidne rotacije snaga i njihovog razmeštanja na stalnoj osnovi. 

NATO obavešten o vojnim vježbama Rusije 
Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da iznenadne vojne vježbe Rusije nisu transparentne i predvidive, Gruško je naveo da "iznenadne provjere borbene gotovosti oružanih snaga predstavljaju apsolutno legitiman vid vojne delatnosti, da odgovaraju svim međunarodnim obavezama i da ih rusko vojno rukovodstvo smatra efikasnim sredstvom za održavanje nivoa odbrambene sposobnosti". 

- Bez obzira na odsustvo odgovarajućih obaveza u Bečkom dokumentu u okviru OBES, Rusija u duhu dobre volje redovno informiše zainteresovane strane preko raznih kanala, uključujući mrežu komunikacije OEBS-a, o zadacima, razmerama i parametrima ovakvihvježbi već u njihovom početnom stadijumu. Inostrani vojni atašei u Moskvi dobijaju detaljne izvještaje. Prije "zamrzavanja" vojnih kontakata u okviru Savjeta Rusija-NATO takve informacije su bile saopštavanje u Briselu. O ovim vježbama opširno izvještavaju mediji - izjavio je Gruško.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi