Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Evropa nema problem sa Rusijom već sa SAD''

Politika

Izvor: Vesti-online     17.06.2016 u 12:13 h 0

''Evropa nema problem sa Rusijom već sa SAD''

Evropa ide u katastrofalnom pravcu, trenutno je u toku remilitarizacija koju nismo vidjeli ni za vrijeme Hladnog rata, smatra Vili Vimer, bivši potpredsednik OEBS-a.


- To nije ono što smo očekivali od EU. I nije jasno zašto bi Rusija trebalo da snosi posljedice svega toga - to nije problem Rusije, nego prije svega Brisela. Tema ovog foruma je nova ekonomska realnost. Realnost je takva da smo odustali od uobičajenog modela saradnje. Uložili smo velike napore kako bi Rusija postala članica STO, organizacije koja se zalaže za primat ekonomije a ne vojnih sukoba. I kada je ova integracija počela da donosi prve rezultate, protiv Rusije su bile uvedene sankcije - izjavio je Vimer na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu. 

Vimer smatra da bi se trebalo vratiti principima Poreske povelje za novu Evropu iz 1990. godine, koja, kako kaže, daje prioritet trgovini, a ne međusobnim prijetnjama tenkovima. - Mislim da postoji samo jedan razlog zašto su ove sankcije bile uvedene: SAD ne želi da EU trguje sa Rusijom. Znači, nije problem u Rusiji, nego u Vašingtonu - zaključio je Vimer. 

Iber Vedrin, bivši šef francuske diplomatije, tvrdi da su i u vrijeme napetosti, uprkos različitim stavovima povodom situacije u Ukrajini,uvijek postojali evropski političari koji su se zalagali za nastavak dijaloga sa Rusijom. 

- Mislim da ove godine ima još više evropskih zemalja, kao što je Italija, koje smatraju da bi uprkos nesuglasicama ipak trebalo da se sastajemo na najvišem nivou i da razmatramo probleme. Osim toga, ekonomski forumi poput peterburškog daju velikim preduzetnicima mogućnost da se sastanu sa uticajnim političarima. To je veoma dobro, i to je ono što je falilo Rusiji ranije - rekao je Vedrin.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi