Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Šokantne tvrdnje šefa CIA o ISIS-u!

Svijet

Izvor: Beta     16.06.2016 u 21:30 h 1

Šokantne tvrdnje šefa CIA o ISIS-u!

''Ovo je globalni izazov. Broj pripadnika Islamske države, raste, i sada premašuje broj koji je Al Kaida imala na svom vrhuncu'', rekao je šef CIA Džon Brenan.


Šef CIA Džon upozorio je danas u američkom Kongresu na opasnost od eventualnih terorističkih napada "vukova samotnjaka" i dodao da ta obaveštajna agencija nije našla vezu između ubice iz Orlanda i stranih terorističkih organizacija. 

Prema njegovim riječima, CIA razmjenjuje obaveštajne podatke sa FBI kako bi identifikovala potencijalne "usamljene vukove" koji bi mogli da izvrše napade, iako joj je prioritetni zadatak da pribavi informacije o dešavanjima na tom polju van američkog kontitenta. 

Islamska država (ISIS) razgranava mrežu i radi na njenom povezivanju, a najopasnija je ona u Libiji, rekao je Brenan i dodao da osim toga ISIS obučava svoje militante za izvođenje napada u Evropi i SAD, i to novim diverzionim metodama kojima se služe kako bi nadoknadili teritorijalne gubitke. 

Brenan je takođe naveo da ISIS poziva svoje sledbenike da izvode napade u zapadnim zemljama u kojima žive i nazvao masakr u gej klubu u Orlandu "gnusnim činom svirepog nasilja" i "napadom na vrednosti tolerantnog i otvorenog društva, koje čine temelj američkog poretka. 

On je naveo da ISIS radi na stvaranju sistema upravljanja napadima na svoje inostrane neprijatelje, poput nedavnih napada na Pariz i Brisel, za koje CIA vjeruje da su izvršeni po nalogu vođa ISIS. 

"ISIS ima razgranatu mrežu operativaca na Zapadu, koji su potencijalni izvršioci terorističkih napada u Evropi i SAD", rekao je Brenan, dodavši da ta teroristička organizacija vjerovatno pokušava da ih u izbegličkom talasu ubaci na teritorije zapadnih zemalja. 

ISIS takođe nastoji da pojača svoj uticaj na afričkom kontinentu, a sinajski ogranak ISIS najaktivnija je teroristička grupa u Egiptu, koja napada tamošnju vojsku, policiju i državne institucije, ali i strance i turiste, što pokazuje slučaj obaranja ruskog putničkog aviona u oktobru prošle godine, rekao je Brenan. 

"U Sriji i Iraku bilo je i do 22.000 borca ISIS, od oko 33.000 koliko ih je bilo prošle godine, ogranak u Libiji ima između 5.000 i 8.000 i oni su među najopasnijim", rekao je šef CIA i dodao da Boko Haram, ogranak ISIS u zapadnoj Africi, danas ima nekoliko hiljada boraca, kao i da u Jemenu, Avganistanu i Pakistanu ima po nekoliko stotina boraca. 

On je ocijenio da je međunarodna vojna koalicija pod vodstvom SAD postigla značajan napredak u borbi protiv džihadista ISIS u Iraku i Siriji, zbog čega je ta ekstremistička mreža daleko od realizacije svojih vizija o uspostavljanju kalifata. 

Brenan je dodao da je smanjen i kapacitet ISIS za proizvodnju novca, iako grupa i dalje ostvaruje mesečni priliv od nekoliko desetina miliona dolara, uglavnom od poreza i prodaje sirove nafte. On je priznao da ISIS, uprkos vojnim porazima, i dalje ima snažan globalni uticaj, kao i da će u narednih nekoliko mjeseci biti pod pojačanim pritiskom, zbog čega će intenzivirati svoju terorističku aktivnost da bi zadržala vodeću poziciju na planu međunarodnog terorizma.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Ameri su je stvorili svojim intervencijama u Iraku,Libiji,Avganistanu a ni u Siriji nije moglo bez njih!
    Nazalost ,svi smo potencijalne zrtve !

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi