Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Romi se žele školovati i raditi u BiH

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     16.06.2016 u 19:08 h 0

Romi se žele školovati i raditi u BiH

Zaposlen Rom je kod nas - rijetka pojava. Romsku populaciju brojni diskriminišu i smatraju manje vrijednom. Oni su itekako vrijedni, a evo primjera koji to i dokazuje.


Dalila Ahmetović je desetkom magistrirala na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Stipendista je Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” već četiri godine.

Kao dijete iz romske porodice, ističe koliko joj je stipendija mnogo pomogla u obrazovanju, s obzirom da dolazi iz Kaknja, a da je živjela u Sarajevu u studentskom domu. Novac joj je kaže pomogao da plaća režije, knjige i sve što joj bilo neophodno za fakultet.

"Meni je udruženje bilo zaista kao neka porodica. Ostvarila sa njima prijateljski odnos, ne samo što se tiče školovanja nego što se tiče i privatnog života. Bili su tu podržavaju svaku moju ideju", rekla je Dalila

Dalilin mlađi kolega Faris je učenik drugog razreda Mješovite srednje škole Hazim Šabanović u Visokom. Vrlodobar je učenik i stipendista je Udruženja gradi BiH dvije godine.

"Stipendija mi pomaže u ostvarivanju pozitivnih rezultata u školi. Treniram fudbal u Fudbalskom klubu Mladost-Doboj iz Kaknja. Novac koristim za prijevoz iz Visokog u Kakanj, a nađe se ponešto i za porodicu. Udruženju sam najviše zahvalan jer mogu trenirati fudbal", kazao je Faris.

Iz udruženja Obrazovanje gradi BiH naglašavaju koliko je značajno pomagati mladim Romima u procesu njihovog obrazovanja, kako novčano tako i moralno jer Romi žele da se školuju te da ih iz godine u godinu ima sve više koji učestvuju na konkursu za stipendiju.

Tačan broj Roma u BiH još nije poznat i broj će se znati nakon objave rezultata popisa stanovništva. Sva kantonalna ministarstva u FBiH i ministarstvo prosvjete i kulture RS su potpisali akcioni plan o obrazovnim potrebama Roma u BiH.

Međutim proći će još dosta vremena dok ne dođe do potpune inkluzije Roma u obrazovne sisteme u BIH - ističu nevladine organizacije.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi