Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Izdvojeno 277.000 KM: Općina Stari Grad rješava problem četiri klizišta

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     16.06.2016 u 14:53 h 0

Izdvojeno 277.000 KM: Općina Stari Grad rješava problem četiri klizišta
FOTO: Agencija Anadolija

- Radovi na sanaciji klizišta u ulici Save Skarića broj 22 ušli su u završnu fazu, za koji dan će početi sanacija klizišta u ulici Podcarina na broju 29, nakon čega će radovi krenutii na lokacijama Hladivode od broja tri do pet i Pogledine preko puta broja 29


 Općina Stari Grad planira tokom ove godine riješiti problem četiri klizišta na svojoj teritoriji koja je proglasio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kako bi se riješio jedan od ključnih problema stanovnika ove općine, javlja Anadolu Agency (AA). 

Radovi na sanaciji klizišta u ulici Save Skarića broj 22 ušli su u završnu fazu, za koji dan će početi sanacija klizišta u ulici Podcarina na broju 29, nakon čega će radovi krenuti na lokacijama Hladivode od broja tri do pet i Pogledine preko puta broja 29. Za ove radove Općina Stari Grad izdvojila je 277.000 konvertibilnih maraka (KM).

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, sa predstavnicima nadležnih općinskih službi i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo obišao je danas radove na sanaciji klizišta u ulici Save Skarića.

"Ove godine riješit ćemo pitanje četiri klizišta u Starom Gradu identifikovana od strane Zavoda. Ovo klizište pojavilo se prije više godina, a situacija se dodatno pogoršala tokom obilnih padavina 2014. godine. Bile su ugrožene brojne stambene jedinice koje su se ovdje nalaze. Zbog toga je Općina hitno djelovala preko Zavoda za izgradnju, ne samo za ovo klizište, već i za sva ostala koja bi se trebala sanirati na našem području", naglasio je Hadžibajrić.

Dodao je da je Zavod proveo tendersku proceduru i izabrao izvođača za sve četiri lokacije, a Općina je osigurala sva sredstva.

Derviš Mahmutović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Mjedenica kazao je da je klizište bilo jedan od velikih problema stanovnika ulice Save Skarića.

"Ovo je bio veliki problem za lokalno stanovništvo i nimalo nije bilo prijatno vidjeti pomijeranje zemljišta i silne lokve okolo. Jako je teško u padinskim dijelovima održati stabilne sve objekte, jer nam se pojavljuje osipanje zemljišta zbog podzemnih voda. Zahvalni smo načelniku i Općini jer nam je riješen veliki problem, a svaki zahtjev građana naše mjesne zajednice je ispunjen. Evo, i ulica koja se nalazi ispod prije godinu i po je potpuno sanirana“, kazao je Derviš.

Sa njegovim riječima složio se i Nezir Redžović koji također živi u jednom od objekata koji su bili ugroženi.

"Klizište se pojavilo 2014. godine usljed velikih padavina. Kuće su nam bile u opasnosti, bili smo u strahu, nismo smjeli spavati", kazao je Nezir i dodao da je zahvaljujući ovim radovima spašena njihova imovina, ali možda i životi, te da više neće živjeti u strahu od najgoreg.

Za sanaciju klizišta u ulici Save Skarića broj 22, u mjesnoj zajednici Mjedenica, Općina Stari Grad je izdvojila 63.845 KM. U ulici Save Skarića broj 22 došlo je do aktiviranja klizišta i pojave pukotina na obližnjim stambenim objektima i potpornim zidovima, te je bilo ugroženo nekoliko objekata na širem lokalitetu klizišta. Pristupni put za jedan od objekata bio je oštećen, pa je ostao samo manji prolaz.

Prijetila je opasnost da daljim klizanjem ovaj pristup bude u potpunosti odsječen. Obilaskom terena, istražnim radovima i razgovorom s mještanima utvrđeno je da je osnovni uzrok klizanja pojava vode. Zbog smanjenja čvrstoće tla došlo je do deformacija koje su se manifestovale na obližnjim objektima i potpornim zidovima u vidu pukotina. U cilju sanacije klizišta urađen je prihvat postojećeg propusta šahtom i odvođenje vode kolektorskim cijevima do recipijenta.

Izgrađen je novi potporni zid dužine oko pet metara, te sanirane stepenice i betonska ploča pored jedne stambene jedinice. Također, izgrađen je armirano-betonski potporni zid dužine 24 metra za osiguranje ostalih ugroženih objekata. Zid je naslonjen na šipove, koji su ugrađeni u rastojanju od pet metara, dužine od osam i 10 metara. Sve vode prikupljene su u revizono okno.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi