Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

IZLEGLO SE 13 BEBA ZMAJEVA: Čudo u Postojnskoj jami!

Zanimljivosti

Izvor: Telegraf     16.06.2016 u 14:33 h 0

IZLEGLO SE 13 BEBA ZMAJEVA: Čudo u Postojnskoj jami!
FOTO: wikipedia

Stručnjaci navode od 64 jajašaca koliko ih je početkom ovog mjeseca izlegla izolovana ženka preživjelo ih je nešto više od dvadeset, a kako sada stoje stvari iz svih bi se mogle razviti larve, što bi bilo pravo čudo


Dvije nedjelje nakon što se u zatamnjenom akvarijumu Postojnske jame izlegla prva beba-zmajček, kako Slovenci od milja zovu čovečje ribice, prvi zabeleženi porođaj tog tajanstvenog vodozemca u vještačkim uslovima se uspješno nastavlja, pa je u bazenu sada već 13 larvi, a očekuje se da će ih se iz preostali jajašaca razviti još desetak, objavili su u srijedu slovenački biolozi čija ekipa brižno prati događaj. 

Bude li sve išlo po planu, prva larva Proteusa koja je došla na svijet uskoro će se početi sama da se hrani i više neće biti zavisna od žumanca u trbušnom omotaču. 

Za nju i sve ostale larve koje se budu razvijale već je pripremljena posebno prilagođena hrana, saopštili su stručnjaci. 

Ali, biologe zabrinjava loše stanje vode u Postojnskoj jami koju dovodi reka Pivka što ponire u jamu i obezbjeđuje vodu za tamošnji živi svijet. 

Svako hemijsko zagađenje, poput pojave hlora i fosfata u podzemnim vodama može za tako osjetljiva podzemna bića kao što je čovečja ribice biti kobno, upozorili su. 

Od 64 jajašaca koliko ih je početkom ovog mjeseca izlegla izolovana ženka preživjelo ih je nešto više od dvadeset, a kako sada stoje stvari iz svih bi se mogle razviti larve, što bi bilo pravo čudo, navode stručnjaci. 

U prirodnim se uslovima od 500 izleženih jaja uspješno u novu čovečju ribicu razviju samo dva primjerka, kažu neke teorije. Takođe, tajnovita slepa životinjica bijele boje pari se samo jednom u deset godina. 

Ali, o svemu se malo zna jer proces razmnožavanja i leženja mladunaca nikada dosad nije zabeležen u prirodnim uslovima niti se mogao ponoviti, što je zahvaljujući tehnologiji sada moguće, ističu biolozi.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi