Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

BiH izabrana za člana ekonomskog i socijalnog savjeta

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     16.06.2016 u 13:22 h 0

BiH izabrana za člana ekonomskog i socijalnog savjeta
FOTO: pixabay.com

- BiH je na plenarnoj sjednici Generalne skupštine UN izabrana za članicu Ekonomskog i socijalnog savjeta /EKOSOK/ za 2017. godinu, koji, uz Generalnu skupštinu i Savjet bezbjednosti, spada u red glavnih organa UN i čine ga 54 države članice.


Izborom u EKOSOK, koji je najvažniji organ UN za pitanja globalnog ekonomskog i socijalnog razvoja, i obuhvata oko 70 odsto aktivnosti UN, BiH nastavlja kontinuitet svog učešća u radu glavnih organa UN. 

Nakon članstva u Savjetu za ljudska prava u periodu 2008-2010. godine i članstva u Savjetu bezbjednosti UN u periodu 2010-2011. godine, BiH će članstvom u EKOSOKU-u zaokružiti dugogodišnji ciklus aktivnog učešća u sve tri najvažnije oblasti djelovanja UN - ljudska prava, mir i bezbjednost, te održivi razvoj. 

Osim učešća u radu ovih organa UN, BiH je davala znatan doprinos u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti i kroz članstvo u radu Komisije UN za izgradnju mira u periodu 2014-2015. godine, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

BiH je trenutno član tijela za jačanje uloge žena "UN Vumen" u periodu 2014-2016. godine, Komisije UN za status žena u periodu 2015-2019. godine, kao i Izvršnog odbora Fonda UN za prava djeteta /Unicef/ u periodu 2016-2018. godine. 

Kao član EKOSOK-a BiH će imati priliku da raspravlja i odlučuje o ključnim pitanjima međunarodne saradnje u oblastima: razvoj, ekonomska, socijalna i društvena pitanja, te pitanja iz oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva, statistike i ljudskih prava. 

Uloga EKOSOK-a u ovom periodu dodatno je ojačana radi primjene razvojne Agende-2030, usvojene na samitu UN u septembru 2015. godine, koja predstavlja strateški plan aktivnosti UN za narednih 15 godina, kao i primjene nedavno potpisanog Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama. 

Stalna misija BiH pri UN u NJujorku ovim nastavlja aktivno djelovanje u sjedištu UN, kako u njegovim glavnim organima, tako i funkcionalnim tijelima i komisijama koje će omogućiti dalju afirmaciju BiH na globalnom planu, a samim tim doprinijeti uspješnijoj realizaciji glavnih prioriteta njene spoljne politike, navodi se u saopštenju. /


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi