Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Postali smo užasni roditelji: Zašto treba da ostavite telefon dok ste sa djetetom

Lifestyle

Izvor: zenskikutatk.rs     16.06.2016 u 10:47 h 0

Postali smo užasni roditelji: Zašto treba da ostavite telefon dok ste sa djetetom
FOTO: pixabay.com

Mi kao roditelji zaista treba da razmislimo tome kako nam ovi uređaji ne samo odvlače pažnju, već i potencijalno mijenjaju to ko smo mi zaista kao roditelji


Odgovoranje na imejl ili skrolovanje po Fejsbuku, dok djeca čekaju ili pokušavaju da dobiju malo pažnje nije fer prema njima i moglo bi da promjeni prirodu odnosa sa djecom, ako ona osjete da nisu važni kao vaš uređaj. 

Teško je eliminisati naviku redovnog prebiranja po smartfon aplikacijama. Njih zaista ima mnogo, i pravljene su da zaokupe našu pažnju. Teško je, dakle, skinuti pogled sa telefona. A ako ste roditelj nemirne djece, možda i ne želite da podignete pogled. Fascinantna je studija o dinamici odnosa između roditelja, djece i pametnog telefona – piše magazin Tajm – koja daje otrežnjujuću sliku o uticaju uređaja na relaciji roditelj-dijete. 

Dr Dženi Radeski, sa razvojne i bihejviorijalne pedijatrije u “Boston medikal centru”, specijalizovana za savetovanje roditelja koji imaju problema sa razvojem i ponašanjem djece, prirodno se zainteresovala da odgonetne kako sveprisutnost pametnih telefona, i njihova privlačnost, mogu da utiču na kvalitet vremena koje roditelji i njihova dijeca provode zajedno. Prethodne studije su pokazale da televizor, čak i ako je samo u pozadini, može da inhibira dečiju kreativnost i da umanji njihovu koncentraciju. 

Da bi se ispitao efekat pametnih telefona, Radeski i njene kolege poslali su “tajnog islednika” da krišom posmatra djecu i odrasle dok su jeli u restoranu brze hrane. Posmatrači su biljeležili ponašanje odraslih i djece u 55 takvih grupa, kao i koliko često su odrasli koristili svoje pametne telefone. 

Podaci su pružili iskrenije uvid u to koliko su roditelji “zakucani” za svoje uređaje. Jedno dijete je prevazišlo granice u pokušajima da natera majku da podigne lice sa tableta, ali bez uspjeha. Druga majka je udarila dijete ispod stola, a u odgovoru na pokušaje djeteta da dobije njenu pažnju dok je gledala svoj telefon. Otac je odgovorio odsečno i iritantno na dječije napore da ga otrgne od svog uređaja… 

“Manji broj roditelja koristi uređaj tokom cijelog obrok”, kaže ona. Radeski dodaje da je bilo “mnogo slučajeva u kojima je bilo veoma malo interakcije, oštre interakcije ili negativne interakcije” između odraslih i djece. “To je jednostavno nepravedno prema djeci,” kaže dr Vendi Sju Svanson sa Dječije klinike u Sijetlu i autorka bloga. 

Radeski radi na tome da Američka akademija za pedijatriju razvije smernice za pametno korišćenje smart telefona pred djecom – isto kao što akademija ima savjet za roditelje kod gledanje TV-a (ne za djecu mlađu od 2 godine). 

U međuvremenu, odvajanje od uređaja tokom određenog vremena, kao što je vrijeme obroka, priča i vrijeme za spavanje, može pomoći da se minimiziraju negativni efekti koje pametni telefoni imaju na odnos roditelja i djece. 

“Koristite telefon”, kaže Svanson, “ali se ne preporučuje za stolom kada je vrijeme vrijedno za negovanje porodične kohezije”. 

Isto tako, odgovoranje na imejl ili skrolovanje po Fejsbuku, dok dijeca čekaju ili pokušavaju da dobiju malo pažnje nije fer prema njima i moglo bi da promjeni prirodu odnosa sa djecom ako ona ne osjećaju da su važni kao uređaj. 

“Ovi podaci su otrežnjujući, jer mi kao roditelji zaista treba da razmislimo tome kako nam ovi uređaji ne samo odvlače pažnju, već i potencijalno mijenjaju to ko smo mi zaista kao roditelji”, kaže Svanson. 

Uspostavljanje pravila o “nekorišćenju uređaja” u određeno doba dana ili mjesta u kući takođe može pomoći. To ne samo da poboljšava odnose između male djece i njihovih roditelja, već i uči djecu o tome kako da se pravilno angažuju sa ljudima tokom razgovora ili interakcija tokom odrastanja. 

“Moja briga je da li će upotreba uređaja postati pretjerana, i zamijeniti našu svakodnevnu interakciju, a onda dijeca neće imati mnogo prakse u razgovoru, čitanju društvenih signala i reagovanju na nešta što druga osoba izražava”, kaže ona. 

Ko želi generaciju ljudi koji se dopisuje na telefonu međusobno dok sjedi za istim stolom?


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi