Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pravo na jezik ima samo 512 srpskih osnovaca u FBiH

Bosna i Hercegovina

Izvor: Blic     15.06.2016 u 10:09 h 3

Pravo na jezik ima samo 512 srpskih osnovaca u FBiH

Cijela BiH digla se na noge samo zbog nepriznavanja „bosanskog jezika“ u školama u RS, zanemarujući činjenicu da je srpski jezik gotovo nestao iz obrazovnog sistema u FBiH.


Prema informacijama koje su u posedu „EuroBlica“, u Srpskoj 2.141 dijete bošnjake nacionalnosti uči svoj jezik, dok istovremeno u FBiH to pravo ima svega 512 srpskedjece. Kada se od tog broja oduzme 463 osnovca koji srpski jezik pohađaju u dviješkole u Drvaru i Glamoču, gdje živi najviše Srba, to znači da u ostatku FBiH samo 49 djece ima mogućnost da uči maternji jezik. 

Ovo su podaci koje je Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo u parlament BiH, na osnovu informacija ministarstava prosvete iz cijele BiH. 

Dostavljanje podataka inicirao je poslanik SDA Senad Šepić, vjerovatno se nadajući da će oni pokazati da je jedini problem u RS, ali se pokazalo da je to samo jedna strana medalje. 

Naime, u RS roditelji bošnjačke djece dižu glas, ne zbog toga što njihova djeca ne mogu da uče maternji jezik, već zato što im u knjižici neće pisati „bosanski jezik“, budući da Ustav RS nalaže odredbu „jezik bošnjačkog naroda“. 

Zbog toga, većina bošnjačke djece juče nije došla na nastavu u Srebrenicu. S druge strane, sada je potvrđeno da je izučavanje srpskog jezika prava rijetkost u školama u FBiH, ali se o tome uopšte ne priča. Srpskoj djeci to nije omogućeno ili ih jednostavno nema dovoljno da bi nastava bila održana. 

Ove podatke, po odluci parlamenta BiH, razmatraće Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma. 

Prva zamjenica predsjedavajućeg komisije, Aleksandra Pandurević, kaže da, nakon podataka Ministarstva civilnih poslova BiH, ni jedan bošnjački političar „koji ima obraz“ ne bi trebalo da priča o stanju u RS, sve dok se ne reši probem u FBiH. 

- U RS više djece uči ukrajinski jezik, nego što srpske djece u FBiH uči srpski, izuzev kantona deset – kaže Pandurevućeva. 

Vjeronauka 

U RS islamsku veronauku izučava 5.877, a katoličku 199 učenika. S druge strane, pristup pravoslavnoj veronauci u FBiH ima 798 osnovaca i 198 učenika srednjih škola. 

Tužba 

Politički direktor SDP BiH Damir Mašić najavio je da će, ukoliko Tužilaštvo BiH ne reaguje u narednih nekoliko dana, ova stranka tužiti ministra prosvete i kulture RS Danu Maleševića zbog instrukcije školama da se u knjižice upisuje „jezik bošnjačkog naroda“. 

Mašić je takve instrukcije nazvao „fašističkim“, optuživši Maleševića da sprečava provođenje nedavne odluke Ustavnog suda BiH, koji je rekao da Bošnjaci mogu da svoj jezik nazivaju kako žele. 

Malešević je prije toga za Srnu izjavio da sva dijeca u RS imaju jednako pravo na obrazovanje i takođe se pozvao na odluku Ustavnog suda BiH po kojoj odrednica - jezik bošnjačkog naroda - nije u suprotnosti sa Ustavom BiH.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Za rs vi u Bosni zivite treba da se zove BOSANSKI jezik i vi ste Bosanci niste u srbiji.

  2. Treba staviti da se za sve narode zove maternji i gotova prica

  3. E to je to nek ste iznjeli ove podatke,ne smiju ni da pitaju da uce npr. u Sarajevu a ne da uce Srpski...i sve je ovako...

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi