Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pregovori o opštim kolektivnim ugovorima: Sporni noćni rad i godišnji odmor

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     14.06.2016 u 20:33 h 0

Pregovori o opštim kolektivnim ugovorima: Sporni noćni rad i godišnji odmor
FOTO: pixabay.com

Pregovori o opštim kolektivnim ugovorima u oba bh. entiteta konačno dobijaju ozbiljnu dimenziju.


Na današnjem sastanku socijalnih partnera u RS ostvaren je značajan napredak, ali i dalje su ostale neke stavke koje koče finalizaciju procesa.Kao najvažniji primjer može se navesti neslaganje u vezi sa prekovremenim radom, gdje poslodavci za isti traže 25 odsto, sindikati 35 odsto, a Vlada Republike Srpske predlaže 30 odsto veću satnicu.  

Do dogovora nije došlo ni o godišnjim odmorima, gdje poslodavci insistiraju da se na pet godina radnog staža dodaje po jedan dan na osnovicu od 20 dana, Vlada predlaže jedan dan na četiri godine, a sindikati jedan dan na tri godine kao što je bilo po dosadašnjim kolektivnim ugovorima i zakonu o radu. Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS i vođa pregovaračkog tima, istakao je da su socijalni partneri još približili stavove po pitanju novog opšteg kolektivnog ugovora te da ima optimizma kada je riječ o konačnom ishodu pregovora.

"Danas se razgovaralo o pitanjima različitih vrsta naknada, kao što su naknade prevoza i po osnovu jubileja. Kako se ulazi u detalje, tako se očituju razlike među socijalnim partnerima. Kod jubilarnih naknada bile su razlike da li je to za 10, ili isplata jubilarnih naknada počinje od 20 godina provedenih u firmi, da li je to vezano za jednu, dvije ili tri plate, te da li je to prosječna plata pojedinca ili je to prosjek kod poslodavca", naveo je juče Kasipović i dodao da postoji volja kod socijalnih partnera za postizanje dogovora. "Kad se nađe formula i balans između onog što se očekuje i onog što je moguće isplatiti, onda se realno može imati kompromis", rekao je Kasipović i sljedeći sastanak socijalnih partnera najavio za ponedjeljak, 20. jun.

Slično mišljenje kao i Kasipović ima i Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS. "Mislim da bi iduće sedmice trebalo da imamo stav o opštem kolektivnom ugovoru ili stajalište da se ne možemo dogovoriti i onda slijedi odluka Vlade. Optimista sam, postoji dobra volja, iako ima još 'rovovskih pozicija', ali doći ćemo do krajnjeg rezultata", rekao je Savanović.

Bolji dani kada su u pitanju radnička prava, bar na papiru, došli su i u Federaciji BiH. Naime, pregovarački tim Vlade FBiH takođe je intenzivirao pregovore po svim oblastima za donošenje novih granskih kolektivnih ugovora, a socijalni dijalog je praktično u punom jeku. "Generalna ocjena je da pregovori zasad idu očekivanom dinamikom i da se odvijaju uz uvažavanje partnera i veliku odgovornost za blagovremenost i zakonitost procesa, saopštili su iz Odsjeka za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Predstavnici sindikata i poslodavaca nisu davali izjave. Danas će biti nastavljeni pregovori o ugovorima za državne službenike, dok 16. juna otpočinju pregovori za granski ugovor za područje energetike. Dan poslije otpočeće pregovori o dva granska ugovora, i to za oblasti telekomunikacija i poštanskog saobraćaja. Početak pregovora za djelatnost rudarstva najavljen je za 20. jun.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi