Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Srbija je na početku zahtevnije faze pregovora o članstvu u EU

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     14.06.2016 u 19:27 h 0

Srbija je na početku zahtevnije faze pregovora o članstvu u EU
FOTO: Agencija Anadolija

- Srbija je uz pomoć PLAC projekta rano krenula u proces svoje unutrašnje harmonizacije i usklađivanje domaćeg prava s pravom EU, rekla je Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, na završnoj konferenciji PLAC projekta


 Srbija je uz pomoć PLAC projekta rano krenula u proces svoje unutrašnje harmonizacije i usklađivanje domaćeg prava sa pravom EU, što sada procenjuje i Evropska komisija i države članice EU, kao svakako veliku prednost koja Srbiju vodi kroz proces pregovara, rekla je Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, javlja Anadolu Agency. 

"I dalje nam je potrebna jako velika pomoć i u ovom periodu i tokom priprema za skrining. Tokom čitavog procesa skrininga, ali i kroz pripreme pregovaračkih dokumenata i ne samo u 14 definisanih poglavlja, već uvek kada to bude potreba, PLAC projekat je odgovarao, dajući ekspertizu i znanje", rekla je Miščević na završnoj konferenciji PLAC projekta, koju su organizovali Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije i Savetodavni centar za evropska i pravna pitanja (PLAC). 

Šef Misije EU U Srbiji Michael Davenport naveo je da je tokom projekta urađen dobar posao te da je on zato i produžen i naglasio da je Srbija sada odmakla na svom putu evrointegracija. 

"Mislim da je PLAC projekat jedna od ključnih platformi kroz koju smo mi kao EU i Evropska komisija, preko delegacije EU, obezbedili Vladi Srbije vrlo konkretnu pomoć u podršci Srbiji na njenom putu", rekao je Davenport i najavljujući da će novi projekat uskoro biti otvoren, dodao: 

"Ono što je jako važno za sve ove napore je koordinacija. Srbija je na početku jedne potpuno nove faze, mnogo zahtevnije faze pregovora, jer se pripremate da otvorite veći broj poglavlja, a jednom kada otvorite ta poglavlja suočićete se s većim izazovima. Mislim da ste spremni na to, ali mislim i da vam PLAC može pomoći da budete još spremniji." 

U okviru PLAC projekata, za tri godine održano je 186 aktivnosti vezanih za pravna akta EU u okviru 14 poglavlja, održano je 120 obuka u kojima je učestvovalo više od tri hiljade učesnika, izrađeno je 412 nacrta pravnih, strateških i drugih pratećih dokumenata, a projektne aktivnosti podržane od više od 100 eksperata, sprovedene su u 97 oblasti.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi