Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Direktor volva: ''Ubijeđen sam da je Teslin autopilot pokušavao da me ubije''

Automoto

Izvor: Nezavisne novine     14.06.2016 u 18:15 h 0

Direktor volva: ''Ubijeđen sam da je Teslin autopilot pokušavao da me ubije''
FOTO: YouTube Screenshot

Svi znate da je Tesla Motors trenutno šampion na polju do sada primijenjenih autonomnih tehnologija. Od prije nekih pola godine u Teslinim automobilima dostupna je opcija koju proizvođač naziva „Autopilot“.


Ova tehnologija trenutno čini najveći udio od svih dostupnih u auto industriji. Radi se o polu-autonomnom sistemu koji vlasnici Tesla automobila koriste dobrovoljno, a svi podaci se dalje poslijeđuju kompaniji radi obrade u cilju daljeg unaprijeđenja samog sistema.

Iz kalifornijske kompanije su poručili da će rado ovu bazu podataka podijeliti sa Ministarstvom Saobraćaja SAD-a, kako bi se i državni organi uvjerili da je tehnologija bezbjedna, i da se zakonodavni organi ohrabre da što prije donesu odredbe koje će podstaći dalje širenje autonomnih tehnologija. Za razliku od Tesle, druge kompanije su, za sada, mnogo opreznije.

Većina ozbiljnijih kompanija poput Mercedes-Benza, Google-a, Volva, Audija...su došle prilično daleko u istraživanjima ali su veoma tajnovite i krajnje oprezne. Skoro je jedan visoko kvalifikovani inženjer koji je bio zaposlen u kompaniji Google, govoreći o Teslinom Autopilotu rekao da je to krajnje neodgovorno od strane kalifornijske kompanije.

„Neodgovorno je uvesti Autopilot koji će raditi hiljadu puta, dati ljudima lažni osjećaj sigurnosti i onda TRAS“ - kaže ovaj stručnjak.

Ne razlikuje se puno ni procjena prvog čovjeka za istraživanja i razvoj u kompaniji Volvo, Dr. Petera Martensa. Martens je naravno morao da isproba Teslino rješenje i njegov zaključak je bio: „Ja sam ubijeđen da je ta stvar (Autopilot) pokušavala da me ubije. Ili je napravljena da mrzi šefa kompanije Volvo, ili je nevjerovatnom srećom uspjela da preveze sve te ljude žive.“

Jasno je da je Teslin sistem daleko od savršenog, ali ostaje pitanje zašto ga je kompanija u ovoj fazi razvoja pustila u komercijalnu upotrebu. Sa jedne strane, moguće je da su u ovoj kompaniji htjeli da budu prvi koji će takvu tehnologiju omasoviti, i stvoriti kod ljudi jednu specifičnu percepciju Teslinih automobila.

Sa druge strane, gotovo je sigurno da sa tolikim brojem vozila sa Autopilotom iz kojih imate konstantan dotok podataka iz raznoraznih situacija, možete zapravo najbrže i razvijati autonomne tehnologije. U svakom slučaju, za sada je sve dobro prošlo. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi