Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pijani vodič ostavio turiste na planini

Zanimljivosti

Izvor: Nezavisne novine     14.06.2016 u 12:14 h 0

Pijani vodič ostavio turiste na planini

Grupa od 60 turista bila je prisiljena da zove spasilačku službu nakon što ih je vodič ostavio na padini austrijske planine. Vodič je u obilazak krenuo u alkoholisanom stanju, a onda je, iznenada, nestao, ostavivši turiste da se snalaze.


Riječ je o grupi koju su, mahom, činili mađarski turisti, a koji su ostali na pola puta u pohodu na planinu Raks, u Donjoj Austriji.

Grupa je planirala da se popne do jedne zaravni na planini i sam pohod je trebalo da traje nekoliko sati. Međutim, tada je spasilačku službu nazvao jedan turista, koji je rekao da su se izgubili, a da vodiča nigdje nema.

S obzirom na to da se spremalo nevrijeme, turisti nisu znali ni gdje su, niti gdje da se sklone. Austrijska spasilačka služba je odmah reagovala i uspjela ih locirati.

Zanimljivo je da su usput, kada je došla spasilačka služba, naišli i na "nestalog" vodiča, koji se navodno sam popeo do planiranog cilja, a zatim sam i sišao.

Raks je planinski vijenac koji se nalazi na samoj granici austrijskih saveznih provincija Donje Austrije i Štajerske. Najviši vrh je Heukupe, koji se nalazi na visini od 2.007 m. Raks, zajedno sa susjednim planinskim područjima, predstavlja popularno mjesto za turiste i planinare, ali i avanaturiste.

Ovo područje je izuzetno popularno za izletnike iz područja Donje Austrije, ali ovamo dolazi i veliki broj turista iz austrijske prijestonice Beča.

Najpopularniji je plato, koji je bio cilj i mađarskih turista. Ovaj kraj ima dugu turističku istoriju, pa su tako još u službi paviljoni izgrađeni u 19. vijeku, koji predstavljaju pravu atrakciju.

Iako su Mađari spaseni i vraćeni u smještaj, još se ne zna šta se na kraju desilo s vodičem, niti da li je sankcionisan na bilo koji način.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi