Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Izetbegović posjetio Kazane: Nosio sam osjećaj duga, nadam se da je ovo pozitivan politički učinak (FOTO)

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     13.06.2016 u 16:13 h 0

Izetbegović posjetio Kazane: Nosio sam osjećaj duga, nadam se da je ovo pozitivan politički učinak (FOTO)
FOTO: Agencija Anadolija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je posjetio Kazane, mjesto stradanja sarajevskih Srba 1993. godine i odao počast srpskim žrtvama i položio cvijeće.


Izetbegović je rekao da je današnja posjeta njegov dug prema žrtvama koji su stradali na Kazanim i da je imao namjeru da to davno učini.

„Ovo je moj individualni čin. Činim to u svoje ime i ne očekujem da sada neko prati moj primjer, ali bi bilo dobro da svi to učinimo na svojim stranama kako bi izgradili pomirenje i suživot“, istakao je Izetbegović.

Miladin Vidaković, predsjednik Srpskog građanskog vijeća i Pokreta za ravnopravnost, rekao je da mnogo znači što se žrtvama u Kazanima poklonio predsjedvajući Predsjedštva BiH i prvi u Bošnjaka.

„ Vjerujem da će to u budućnosti voditi ka pomirenju i suživotu“, rekao je on.

Milan Mandić, predjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije, izjavio je da je pohvalno šta je uradio Izetbegović.

„ Bojim se da ovim nakon 25 godina ne bude stavljena tačka na Kazane“, naglasio je on i istakao da je zamolio Izetbegovića da ubrza istragu o zločinima u Kazani.

Dodao je da lokalitet Kazana treba pretraži i da ako se na nađu ostatci da se utvrdi o kome je riječ.

„ Ako se ne nađu ostatci onda treba pronaći one koji znaju gdje su sklonjenih ostatci ubijenih“, rekao je Mandić.

Prema njegovoj evidenciji na Kazanima je ekshuminirano 29 žrtava od koji su neke identifikovani, te da je u Sarajevu u toku ratu stradalo 842 Srbina.

Izetbegović je ranije rekao da će u cilju pomirenja i međusobnog poštovanja posjetiti Kazane i da će to namjerno uraditi za vrijeme ramazana, kada bude postio.

Osim Izetbegovića, Kazane su posjetili Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Fadil Novalić, premijer FBiH, Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BiH, Dino Konaković, premijer Kantona Sarajevo i Asim Sarajlić, visoki funkcioner SDA i poslanik u Parlamentu BiH.

Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije kazao je da je posjeta Kazanima od strane Bakira Izetbegovića jako pohvalan čin.

„Međutim, mi porodice se bojimo da ovo ne bude tačka na Kazane. Tačka na svetište“, istakao je Mandić, te dodao da je od Izetbegovića tražio da interveniše da se Kazani pogledaju.

„Ukoliko u Kazanima nema posmrtnih ostataka, onda Izetbegović treba da naredi onima koji su ih sakrili da kažu gdje su“, rekao je Mandić.

Upitan da kaže šta za porodice nestlaih znači ovaj čin Izetbegovića, Mandić je rekao da je to ohrabrujuće i da bi i ostala dva člana Predsjedništva BiH isto da urade.

„Da ode gospodin Ivanić na Tomašicu, da gospodin Čović učini isto i da odatle počnemo graditi suživot i bolju budućnost“, rekao je Mandić.

Upozorava da nije tačno da nema suživota u Sarajevu.

„Ima, obični ljudi i normalni žive. Ostalo je ekstrema na svim stranama koji ne žele zajednički život. Te ekstreme mi moramo istjerati iz svog društva. Zna se gdje je njima mjesto i ko huška Srbe na Bošnjake i obrnuto. Oni treba da odgovarjau i odleže zatvorsku kaznu koju im sud odredi“, rekao je Mandić.

Za zločine na Kazanima do sada je osuđeno 14 vojnika Armije RBiH. Ono su osuđeni od deset mjeseci do šest godina. Za ovaj zločin odgovornim se smatra komandant 10. brdske brigade Armije RBiH Mušan Topalović Caco.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi