Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Prijedor: Ispod hrasta starog 600 godina isprošene mnoge djevojke (FOTO)

Zanimljivosti

Izvor: Agencija Anadolija     13.06.2016 u 16:09 h 0

Prijedor: Ispod hrasta starog 600 godina isprošene mnoge djevojke (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva Svetoga proroka Ilije nalazi se u Marićkoj, naselju udaljenom oko 25 kilometara od Prijedora u BiH, i zajedno sa pratećim objektima 2010. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.


U sklopu kompleksa crkve, nalazi se i hrast lužnjak star oko 600 godina. Nekada je bio visok više od 30 metara. Hrast je vlasništvo crkve Svetog proroka Ilije, i nalazi se uz samu crkvu.

Crkva u Marićkoj podignuta je 1870. godine, a obnovljena 2003. godine. Predstavlja vrijedan i izuzetno dobro očuvan primjer drvenih crkava brvnara u Bosni i Hercegovini.

Slaviša Pančić, sveštenik u parohiji Marićka, je kazao da je hrast dio crkve i porte.

“Hrast kao stablo je dio ove crkve i porte i, naravno, uljepšava ovo mjesto. Marićka je poznata po hrastu i po staroj drvenoj crkvi. Kod ovog hrasta je mnogo djevojaka upoznalo momke, ali i sklopljeno mnogo brakova”, ispričao je Pančić.

Mnoge djevojke su zaprošene i isprošene baš kod tog hrasta.

“Međutim, u ovim godinama je toga sve manje i manje. Ali hrast je star, kako kažu istraživači sa Šumarskog fakulteta, oko 600 godina. Sada je oronuo, ali još se drži. Pazi se na njega. Hrast je kulturni spomenik BiH, kao i sama crkva. Zanimljiv je ljudima koji dolaze ovamo”, poručio je Pančić.

Dodaje da ovaj hrast zauzima prvo mjesto u BiH i po svojim gabaritima, ali i starosti.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi