Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Tim Narodne skupštine RS-a pripremio zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS-a

Politika

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     13.06.2016 u 12:16 h 1

Tim Narodne skupštine RS-a pripremio zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS-a
FOTO: Agencija Anadolija

- Narodna skupština RS-a zahtijeva da Ustavni sud BiH prihvati zahtjev za preispitivanje odluke od 26. novembra 2015. godine kojom se osporavaju odrebe Zakona o praznicima, a koje se odnose na proslavu Dana RS-a. Osim toga traži se i da Ustavni sud BiH nakon preispitivanja odluke donese novu odluku kojom će staviti van snage prethodnu odluku.


- Tim Narodne skupštine Republike Srpske za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na proslavu 9. januara kao Dan Republike Srpske pripremio je zahtjev koji će biti upućen nakon što skupštinski Odbor za pravna pitanja da o njemu svoje mišljenje na sjednici u petak, javlja Anadolu Agency (AA). 

Narodna skupština RS-a zahtijeva da Ustavni sud BiH prihvati zahtjev za preispitivanje odluke od 26. novembra 2015. godine kojom se osporavaju odrebe Zakona o praznicima, a koje se odnose na proslavu Dana RS-a. Osim toga traži se i da Ustavni sud BiH nakon preispitivanja odluke donese novu odluku kojom će staviti van snage prethodnu odluku. 

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a rekao je da RS ima rok da ovu apelaciju uputi do 25. juna Ustavnom sudu BiH i da će taj posao završiti na vrijeme. 

On se zahvalio se timu na trudu i posebno naglasio da su iskoristili sve pravne mogućnosti koje su imali na raspolaganju da bi moglo doći do prispitivanja i primjene odluke Ustavnog suda BiH. U radu tima volonterski su učestvovali svi poznati profesori, advokati i istoričari, te svi za koje je procijenjeno da mogu da doprinesu u kreiranju ovog zahtjeva. 

"Ova odluka je politički, a ne pravni akt i za RS neprovodiva. Nije ovo prvi put da Ustavni sud BiH donosi neprovodive odluke", rekao je Čubrilović i dodao da do sada više od 90 odluka Ustavno suda BiH nisu primijenjene navodeći nekoliko primjera takvih odluka. 

Podsjetio je da je Odluka donesena "preglasavanjem dvoje sudija iz bošnjačkog naroda i troje stranih sudija". 

"Nema opravdanja da RS ukida Dan Republike jer je nesporno je da to sekularni praznik. Krsna slava nije ustanovljena bilo kojim aktom skupštine, ne nalazi se u Ustavu RS-a, a te norme nema ni u Zakonu u praznicima RS-a", kazao je Čubrilović. 

Podsjetio je da je Zakon o praznicima RS-a donesen 2007. godine i da u vrijeme donošenja ovog zakona svi konstitutivni narodi imali su svoje predstavnike u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS i mogućnost osopravanja zakona i podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu RS i BiH. 

"Odluka Ustavnog suda o Danu RS-a je najdirektnije vezana za vitalni interes RS-a, od čuvanja njenog statusa, identiteta i subjektiviteta koji su potvrđeni Dejtonskim mirovnim sporazumom" kazao je Čubrilovič i dodao da će i dalje preduzimati sve pravne radnje kako bi sporna i štetna Odluka Ustavnog suda BiH bila stavljena van snage. 

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućnosti održavanja referenduma na teritoriji RS-a o toj temi, Čubrilović je rekao da su sve političke opcije RS-a saglasne da narod treba da se izjasni da li će i dalje obilježavati i slaviti 9. januar kao Dan RS-a. 

"Mislim da je tim uradio odličan posao, prije sveg rukovodeći se zakonima, ustavom i argumentacija koja je ponuđena u materijalu jeste sasvim dovoljna ukoliko se odlučuje u prostoru prava. Ako bi se odlučivao u prostoru politike onda bi sasvim sigurno imali narušavanje prava, pravnih normi pa i ustava", rekao je Anton Kasipović, ministar pravde RS-a i član tima i dodao da je argumentacija sasvim dovoljna da se još jednom razmotri odluka i da se dođe do realne, stvarne kvalifikacije. 

Prema njegovim riječima teško je prognozirati rokove, ali je najvažnije da se postupa po pravnim normama bez uplitanja politike. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. niste podnjeli zahtjev da duduka ukoljencite

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi