Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ivancov: Bolje da lideri razgovaraju nego da idu u ambasade i OHR

Politika

Izvor: Cafe.ba / Srna     13.06.2016 u 09:39 h 0

Ivancov: Bolje da lideri razgovaraju nego da idu u ambasade i OHR

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov smatra da bi lideri u BiH trebalo više međusobno da razgovaraju, a manje da idu po ambasadama ili u OHR.


On je podsjetio da su predstavnici Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIK/ na nedavnom sastanku istakli da bi aktivnosti međunarodne zajednice u narednom periodu trebalo fokusirati na rješavanje etničkih tenzija. 

Ivancov je ocijenio da je žalosna situacija u BiH kada je riječ o izjavama banjalučkog biskupa Franje Komarice, reisa Huseina Kavazovića, koje su uzburkale javnost. 

"Zaista je bilo izjava i o Srebrenici, kako bi trebalo glasati, bilo je izjava prilikom otvaranja Ferhadije koje su nas nekako vratile u osmanska vremena", rekao je Ivancov za "Nezavisne novine". 

On je odrično odgovorio na pitanje da li neke ambasade imaju više uticaja od institucija u BiH. 

"Nije bio moj cilj da sugerišem. Htio sam reći da je za vašu zemlju i vaše društvo bolje da vi razgovarate", naveo je Ivancov. 

Govoreći o pitanju popisa stanovništva u BiH, Ivancov je rekao da je odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velira Jukića o objavljivanju rezultata popisa posljedica nove podjele u društvu. 

On je napomenuo da je Rusija prvi put odlučila da pitanje klirinškog duga riješi novčanom isplatom, te da je sada na Rusiji da BiH pošalje nacrt međudržavnog sporazuma. 

Ivancov je podsjetio da je BiH jedina uz Makedoniju koja pitanje klirinškog duga nije riješila, ali da su na dobrom putu da sa Makedonijom to pitanje riješe. 

Napominjući da sa BiH o tom pitanju razgovaraju već desetak godina, on je rekao da je prvo bilo dogovoreno da se to riješi isporukom dobara ili usluga, ali da do sporazuma nije dolazilo zbog BiH. 

"Kada pogledate brojeve, mi vama dugujemo oko 125 miliona, a vi nama oko 105 miliona. Kada se to izbalansira, vidimo kolika je razlika", rekao je Ivancov. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi