Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sva djeca u Srpskoj imaju jednaka prava na obrazovanje

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     12.06.2016 u 19:28 h 7

Sva djeca u Srpskoj imaju jednaka prava na obrazovanje

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ni na koji način nije isključilo nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema, naprotiv, Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima u ovoj oblasti omogućena su jednaka prava na obrazovanje za svu djecu u Srpskoj, izjavio je Srni ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.


Reagujući na izjavu šefa Kancelarije Savjeta Evrope Meri En Henesi da je "Vlada Republike Srpske dijelu svojih građana porekla pravo na njihov jezik", Malešević je podsjetio da je Ministarstvo prosvjete i kulture uputilo školama instrukciju da se upisuje u knjižice naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike Srpske. 

"Ustavni sud BiH donio je odluku kojom je potvrdio da odrednica - jezik bošnjačkog naroda - nije u suprotnosti sa Ustavom BiH. Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik", istakao je ministar Malešević. 

On je naveo da u školama u Republici Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda. 

"Svi propisi u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj u skladu su sa međunarodnim dokumentima u ovoj oblasti a škole omogućavaju obrazovanje svoj djeci pod jednakim uslovima", naglasio je Malešević.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. Ti "zz" ne možeš ništa da pričaš o obrazovanju, jer tamo nigdje nema takvih izraza koje ti koristiš, jer se oni mogu naučiti samo na ulici, sokaku, šumi, zatvoru, među šljamom i sličnim mjestima.U školi - ne.A i vidi se da od škole nemaš ni čitanku.
  Srećan tebi, ugodan i prijatan ramazan.

 2. istina ...nek ti smradu znas ko si ! Samo vama separatisticko genocidnom sljamu je bitno prebrojavanje krvnih zrnaca ! Ko biva vi srbi a rodjeni u BiH ....jeste srbi al u ku.cu ako cemo slijedom tvoje munaficke logike ;) SIKTER

 3. Ovdje čovjek neke ne može da uhvati ni za rep, ni za uši.
  Svaki čas mijenjaju nacionalni identitet, pa i jezik.
  Sad baš ne znam šta su ti koji se bune?
  Da li su Srbi, Turci, neopredijeljeni, Muslimani, Bosanci, Bošnjaci, ili su smislili već neki profitabilniji naziv?
  Da li su potomci Kulina Bana, Tvrtka, Srba, Osmanlija,...?
  Stavite nogu na loptu pa se već jednom opredijelite šta ste i ko ste i pišite vašim jezikom da vas ne razumijem, jer sve dok vas razumijem, vi govorite srpskim jezikom.Ne insistiram na ćirilici.
  Sve dok ovo radite, niko vas ne shvata ozbiljno.
  Kako se može ozbiljno shvatiti skup negdje hiljadu devetsto devedeset i neke na kom neki Tuta Filipović kaže da ste od tog trenutka Bošnjaci i da je vaš jezik bošnjački?Pa čak i Turska vas uči kako vi niste bili nikakvi Muslimani, nego vam je sve neko oduzimao identitet, pa ste konačno dobili ono što ste nekada bili.Kada ste to bili to što sada kao jeste?
  Sjećate li se koliko je bilo smiješno kad je Biljana Plavšić naredila da se od tog i tog datuma govori ekavski?
  Zamislite jezik po direktivi.Tutinoj ili Biljaninoj, svejedno.
  A vidim da ste prihvatili hrvatsko nariječje.Opet neko vrdalamisanje i interes kroz jezik.Ili ste sad možda potomci Hrvata?
  Bez uvrede, ali kad čujem ovakva zapomagajisanja u stilu Kalimera:"Nepravda, pa to ti je!", a i sami ste zbunjeni time što vam je nametnula politika.Imate vrsnih stručnjaka iz svake oblasti, pa njih treba konsultovati, a ne neke nabijeđene političare koji važe za najbogatije na Balkanu, a nisu mrdnuli guzicu iz kabineta.
  Žao mi je naroda, pa i mojih bivših školskih drugova, koji, ne svojom krivicom, više ne znaju šta su.

 4. ZAKON O TUŽILAŠTVIMA REPUBLIKE SRPSKE
  Član 13.
  (1) U tužilaštvima su u ravnopravnoj upotrebi bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik.
  Ustav RS
  Amandman LVII, glasi: "U slučaju različitosti u odredbama o pravima i slobodama između Ustava Republike Srpske i Ustava Bosne i Hercegovine, primjenjuju se one odredbe koje su za pojedinca povoljnije.

 5. Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

  -„Laž je srpski državni interes.“

  -„Laž je u samom biću Srbina“.

  -„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

  -„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…

 6. Bolesnici ste zesci.

 7. Bolesno , zasto vam ovo treba ?
  Tesko je naci rijec kojom bi se ovo ponasanje moglo opisati KOMSIJE bivse , sto covjek normalan nezeli sebi i svojoj djeci vi svojim KOMSIJAMA poturate kukavicja jaja :( i mislite zlo ! Nicija do zore nije sijala pa nece ni vasa ;) , zivi bili pa vidjeli !

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi