Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Stoljetna tradicija suživota: Muslimani i hrišćani Etiopije zajedno provode ramazan

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     12.06.2016 u 14:59 h 0

Stoljetna tradicija suživota: Muslimani i hrišćani Etiopije zajedno provode ramazan
FOTO: Agencija Anadolija

- Ovdje nema segregacije. Nema isključivo hrišćanskih, niti isključivo muslimanskih naselja. Živjeli smo kao jedinstvena i čvrsto povezana zajednica još od vremena kada je islam došao u Etiopiju, istakao je učenjak Ahmed Aburrahman


 U Etiopiji, jednoj od prvih hrišćanskih zemalja u svijetu, čiju većinu stanovništva čine hrišćani, a trećinu muslimani, stoljećima se njeguje tradicija vjerskog suživota. Tako i ovih dana mjeseca ramazana mnogi hrišćani saosjećajni su i poštuju ramazanske običaje svojih muslimanskih supružnika, prijatelja, susjeda, sugrađana...

Među onima kod kojih je ljubav i poštovanje prema drugačijem pobijedila vjerske razlike su i Jemal i njegova supruga Kebedech. 

Spremajući se za iftar u svom skromnom, jednosobom domu kraj jednogodišnjih blizanaca, Jemal, musliman, i njegova pravoslavna supruga Kebedech ističu kako ih njihova vjerska pripadnost ne sprječava da poštuju vjeru svog partnera. 

"Zahvaljujući Bogu imamo skladan i sretan brak. Odani smo svojim vjerovanjima i braku", rekao je Jemal (31) koji je za Anadolu Agency (AA) otkrio da će i njegova supruga Kebedech (29) postiti i moliti se tokom ramazana.

"Ja nju također pratim u svakom vjerskom prazniku i postu", istakao je Jemal i dodao da se njihov mješoviti brak ogleda i kroz imena njihove dvoje djece.

"Ismael and Issac su mislimansko i hriščansko ime, tako da djeca pripadaju objema religijama i biće ono što žele biti. Ali, prema islamskim učenjima i našem dogovoru, oni su već muslimani. Zar ne?", rekao je Jemel uz osmijeh obraćajući se supruzi.

"Ovo je tradicija u Etiopiji. Oni pripadaju vjeri koja me je svesrdno prihvatila", kazala je Kebedech.

Prema islamskom učenjaku Ahmedu Aburrahmanu, ramazan su u toj istočnoafričkoj zemlji oduvijek zajednički obilježavali i muslimani i hrišćani.

"Ovdje nema segregacije. Nema isključivo hrišćanskih, niti isključivo muslimanskih naselja. Živjeli smo kao jedinstvena i čvrsto povezana zajednica još od vremena kada je islam došao u Etiopiju", istakao je Aburrahman.

"Od tada nam se naši hrišćanski sunarodnjaci pridružuju tokom iftara i molitvi. Mi smo također s njima tokom korizme kada se pripremaju za Uskrs i provodimo dobro vrijeme tokom praznika", dodao je islamski učenjak.

Tokom mjeseca ramazana, hrišćanski poslodavci muslimankama dozvoljavaju bezuslovno odsustvo s posla, što je naišlo na podršku čitave zajednice.

 Dolaskom mjeseca ramazana, naodabranijeg i najsvetijeg mjeseca kod muslimana, gradska tržnica Addis Abebe vrvi od građana i domaćica koje svoje kulinarske vještine najviše pokazuju tokom ovog mjeseca.

U Etiopiji, koja je jedna je od prvih hrišćanskih zemalja u svijetu, sunitski muslimani čine oko 34 posto ukupnog stanovništva koje se procjenjuje na 97 miliona. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi