Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

UNHCR zabrinut zbog teških uvjeta za migrante na mađarskoj granici

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     12.06.2016 u 13:32 h 0

UNHCR zabrinut zbog teških uvjeta za migrante na mađarskoj granici
FOTO: Agencija Anadolija

- U intervjuu za AA, portparol UNHCR-a u Mađarskoj Erno Simon je kazao da hiljade migranata u izuzetno teškim uvjetima nastavlja čekati u tranzitnoj zoni u blizini sela Roszke na mađarskoj granici, koja je otvorena nakon što je Mađarska duž granica sa Hrvatskom i Srbijom postavila bodljikavu žicu s ciljem da zaustavi izbjeglički val


Glasnogovornik Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Mađarskoj Erno Simon izrazio je duboku zabrinutost zbog izuzetno teških uvjeta u improviziranim šatorima u kojima migranti u pograničnom pojasu čekaju na podnošenje zahtjeva za azil, kao i zbog sve češćih vijesti o prisilnom vraćanju migranata sa mađarske granice, javlja Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za AA, Simon je kazao da hiljade migranata u izuzetno teškim uvjetima nastavlja čekati u tranzitnoj zoni u blizini sela Roszke na mađarskoj granici, koja je otvorena nakon što je Mađarska duž granica sa Hrvatskom i Srbijom postavila bodljikavu žicu s ciljem da zaustavi izbjeglički val.

„U tranzitnu zonu na mađarskoj granici sa Srbijom migranti su stigli u februaru kada je zatvorena balkanska migrantska ruta. U proteklih tri ili četiri mjeseca u toj zoni je zahtjev za azil u Mađarskoj podnijelo blizu 5.000 migranata. Te migrante ne treba miješati sa onima koji su mađarsku granicu prešli preskačući bodljikavu žicu, a i njih je blizu 15.000“, kazao je Simon.

Ističući kako se migranti na granici pridržavaju mjera i uputa koje je dala mađarska vlada, Simon je kazao da problem predstavlja to što na granicu dnevno pristiže više od 100 migranata, a da mađarski službenici u toj zoni dnevno primaju svega deset do 15 zahtjeva za azil, što je deset puta manji kapacitet od onoga kojeg su vlasti najavljivale u septembru prošle godine.

„Migranti na mađarskoj granici su u izuzetno teškoj situaciji i ne nazire se rješenje njihovim problemima. Oni su sa druge strane granice podigli improvizirane šatore u kojima borave mnoge porodice sa djecom i starijim osobama. Upoznala sam jednu porodicu koja je sa 6-mjesečnom bebom provela dvije noći u tim šatorima. Moramo dodati da mađarski graničari daju prednost porodicama sa malom djecom, ali zato na granci imamo migrante koji čekaju mjesecima“, kazao je Simon.

Ukazujući na teške uvjete u šatorskim naseljima, Simon je kazao da tamo postoji svega jedna česma, da migranti nemaju mogućnost da podmire osnovne higijenske potrebe, a da do prošlog vikenda nisu imali ni toalet.

„Hiljade ljudi su nužde vršili na livadama, a prošlog vikenda su srbijanski službenici donijeli tri toalet kabine. Situacija je zabrinjavajuća. U početku nije bilo nikakve pomoći iz Mađarske, a sada migrantima dolazi po jedan hladni obrok dnevno. Pored aktivista UN-a, migrantima pomažu i aktivisti nekoliko nevladinih organizacija“, kazao je Simon.

Osvrnuo se i na sve češće vijesti o upotrebi sile od strane mađarske policije kako bi se spriječio prelazak migranata iz Srbije u tu zemlji, te dodao da je UNHCR od zvanične Budimpešte zatražio da hitno istraži te navode.

„Mađarska policija je silom pokušala da spriječi grupu migranata iz Sirije i Iraka da kroz kanjon iz Srbije uđu u Mađarsku. Neki od tih migranata su nam kazali da su ih policajci tom prilikom i kamenovali i da su mnogi migranti završili u nabujaloj rijeci Tisi. Jedan 22-godišnji Sirijac je nestao u rijeci, a njegovo tijelo pronađeno je u prošli petak. Mađarski i srbijanski zvaničnici trebaju hitno istražiti taj slučaj. To je krajnje zabrinjavajući i tragičan slučaj“, kazao je Simon.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi