Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Granice na Balkanu će se mijenjati, ali će Srpska opstati

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     12.06.2016 u 10:30 h 5

Granice na Balkanu će se mijenjati, ali će Srpska opstati

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer smatra da postoje velike šanse da granice na Balkanu budu promijenjene, ali da će Republika Srpska opstati.


"Mijenjaće se granice na Kosovu i Metohiji, u BiH i Makedoniji. Trenutno najopasnije mjesto na Balkanu je Makedonija, ne samo zbog problema između Albanaca i pravoslavaca, već i zato što među tamošnjim pravoslavcima postoje nesuglasice", rekao je Mejer za "Večernje novosti". 

On je ocijenio da će Republika Srpska opstati, ali da je pitanje u kojoj formi. 

Mejer je ukazao da je opšti zaključak da SAD podržavaju bosanske muslimane, a da poseban uticaj na to ima Ambasada SAD u Sarajevu, koja je, kako je naveo, uvijek insistirala na stvaranju "jedinstvene države". 

"I u budućnosti nas očekuje situacija sa dva entiteta i labavim dogovorom među njima. Sve odluke će biti donošene na nivou entiteta. BiH je fiktivna država, država samo na mapi", ocijenio je Mejer. 

On je rekao da bi Zapad trbalo da preuzme dio odgovornosti za krvavi sukob na prostoru bivše SFRJ, ocjenivši da su velike sile više gledale sopstveni interes nego interes regiona i da Zapad nije želio pregovore u trenucima kada je moglo da se pregovara. 

Mejer je zaključio da je koncept Haškog tribunala bio potpuno pogrešan. 

"U Hagu su otkriveni izvjesni zločini, neki dokazi su ignorisani. Mislim da u Hagu ima previše Srba", rekao je Mejer. 

On smatra da nema razloga da Srbija postane članica NATO-a jer ne vidi šta bi joj to donijelo. 

"Članstvo iziskuje novac, postoji pritisak da se kupuje oružje koje dolazi iz Amerike i EU, koje Srbiji nije potrebno", kaže Mejer. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Ovako izgleda kad u čovjeku proradi savjest, pa makar i nakon toliko godina.
    A RS može da propadne samo ako se otcijepi - unutrašnjom neslogom, a sve dok za nju postoji tzv strani neprijatelj (ma u kome ga oni vidjeli), ona će biti dovoljno jaka.

  2. Najveća vojna sila na balkanu otpuhana Olujom.

  3. Genocidna nikada nije niti ce biti priznata.Svi vi nosite BiH pasos i nigdje nema genocidne i tako ce da ostane.

  4. Sumska je na kraju i nje ce nestati a srbija je vec pred raspadom Sandzak,Vojvodina jadva cekaju da se rijese tereta. A vi mozete rusima lizat supkove do mile volje imaju oni svoji problema da rijese trebate im jos samo vi supkolizci.Necete vise nikada ziviti od tudjeg znoja.

  5. RS ce naravno opstati i to kako nezavisna drzava,Rusija je jaca nego ikada ,a pritom i Srbija koja je garant dejtona je naveca vojna sila na balkanu....

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi