Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Selo Veta na Suvoj planini kraj Niša: Drva izvlače američkim kamionima starim više od pola vijeka

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     12.06.2016 u 09:49 h 0

Selo Veta na Suvoj planini kraj Niša: Drva izvlače američkim kamionima starim više od pola vijeka
FOTO: Agencija Anadolija

- Iako stari više od 50 godina, kamioni ne samo da još uvek dobro rade, već su i glavno i nezamenjivo sredstvo za prevoz drva gotovo svakom domaćinstvu u selu Veta, smeštenom na severnim padinama Suve Planine kraj Niša. Najveću pažnju zasluženo privlači najstariji među njima, "džems" iz daleke 1927. godine, koji i dalje dobro služi


 Iako stari više od 50 godina, kamioni ne samo da još uvek dobro rade, već su i glavno i nezamenjivo sredstvo za prevoz drva gotovo svakom domaćinstvu u selu Veta, smeštenom na severnim padinama Suve Planine kraj Niša. Najveću pažnju zasluženo privlači najstariji među njima, "džems" iz daleke 1927. godine, koji i dalje dobro služi.

U ovom selu više od 70 posto stanovištva bavi se drvarstvom, a kao prevozno sredstvo koriste isključivo "džemsove" i "zilove" koje im je američka vojska prodala nakon što vozilo postane "za otpad", a neke od njih im je čak i donirala i to nakon Drugog svetskog rata.

Dvadesetdvogodišnji Aleksandar Krstić po struci je pekar, ali se bavi sečom drva od 8. razreda. On i njegova tri brata rade tokom čitave godine i onda kada su putevi zavejani i jedva prohodni, ali i kada su vrućine, kiše i poplave.

- Putevi samo za kamione -

"Posao je težak ali moramo da radimo da bismo preživeli. Put je ovde jako loš, mogu samo kamioni da prođu, ništa drugo. Dva puta mi de desila nezgoda sa kamionom, jednom sam se okrenu za 360 stepeni, a jednom sam napravio čak dva kruga zbog loših puteva. Oba puta sam, srećom, prošao bez povrede, ali nikada nisam pomislio da odustanem od ovog posla, jer drugog posla ovde nema", kaže Aleksandar u razgovoru za Aadolu Agency.

Selo Veta danas broji oko 70 stanovnika, a u svakom dvorištu može se videti po jedan američki "džems" ili "zil" na koji je svaki vlasnik ponosan. 

"Od ovih kamiona ne postoje bolji, ovo je 'zil' 131, a imamo i 157-ice. Kamioni su iz 70-ih i 80-ih godina, imamo više modela. Imamo i one mnogo starije koji su kupljeni posle Drugog svetskog rata, to su čuveni 'džemsovi' iz 20-ih i 30-tih godina i oni rade i dalje. Kamione popravljamo sami, a delove nabavljamo od naše vojske, sve što mi treba uzimam u vojsci na licitaciji", priča Aleksandar.

Drvarstvom se u selu bave i mladi i stari, a zanat se uči od malih nogu, baš kao što po gradovima sada deca prvo nauče da koriste kompjutere i telefone. Drva najčešće kupuju ljudi iz Novog Pazara, koji ih posle prevoze dalje za Vojvodinu. Međutim, kako kažu meštani, od ovog posla može da se preživi, ali ne i zaradi.

"Otkako mi je otac imao nezgodu, kada mu je drvo odseklo nogu, nakon čega je završio sa ovim poslom, sve je ostalo na meni. Ovo mi je osnovni izvor prihoda. Imam sina od tri godine, porodicu i drvarstvom se bavim od malena. Radio sam na izgradnji deonice Koridora 10, ali je plata slaba i nije redovna tako da sam morao da se vratim svojoj struci. Međutim, od drvarstva se teško živi" , priča tridesetogodišnji Mladen Živković.

- I sveštenik vlasnik kamiona -

Ovo zanimanje nije zaobišlo ni lokalnog sveštenika, oca Stefana, koji se pored službe u seoskom manastiru bavi i drvarstvom i koji takođe poseduje američkog "zila". Oca Stefana, na žalost, nismo zatekli u manastiru, jer je otišao u seču drva.

Osim po drvarstvu, Selo Veta poznato je još i po manastiru koji datira iz ranog srednjeg veka. Vetanski manastir posvećen Uspenju Presvete Bogorodice nalazi se u podnožju Trema, najvećeg vrha Suve planine, nekada uz sam stari rimski put. Prema jednom predanju, koje je ujedno i najstarije, manastir je najverovatnije iz vizantijskog perioda, mada pouzdanih podataka o vremenu kada je podignut nema. Prvi pisani podaci potiču iz 17. veka, kada je on obnovljen.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi