Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Peking: Ne igrajte se vatrom...

Svijet

Izvor: Vesti-online     11.06.2016 u 19:03 h 0

 Peking: Ne igrajte se vatrom...
FOTO: pixabay.com

Ambasador Kine u Velikoj Britaniji Lu Sjaoming pozvao je "jedan broj zemalja" van regiona da prestanu da se igraju sa vatrom u Južnom kineskom moru.


U članku u listu "Telegraf" Lu Sjaoming je obratio pažnju na ozbiljnu međunarodnu situaciju koja se dešava u regionu. Između ostalog, on oštro kritikuje Filipine za tužbu koju su podnele međunarodnom arbitražnom sudu u Hagu, kao i sam tribunal za to što ju je uzeo u razmatranje. Time su Filipini označili svoje pretenzije na niz ostrva u Južnom kineskom moru. Sa tačke gledišta Lua, oni na taj način žele da legalizuju svoju nezakonitu okupaciju ostrva Nanša, prenosi Sputnjik. 

Prema riječima ambasadora, Filipini posebno agresivno pokazuju svoje pretenzije na ova ostrva, posebno "nasukivanjem" na obale svojim vojnim brodovima. 

- Kina je reagovala maksimalno uzdržano, pozivajući na pregovore i konsultacije. Mi smo pozivali da se privremeno zaborave sporovi i da se izradi konačno rješenje ovog pitanja zajedničkim naporima. Ipak, sada je postalo jasno da su Filipini shvatili uzdržanost Kine kao slabost i krenuli dalje. Sada oni, ne samo da ne žele da dobiju kineska ostrva i obalu, već su podnijeli i tužbu sudu kako bi sakrili svoju nezakonitu okupaciju pod maskom zakona - piše on. 

Ambasador navodi da Peking ne namjerava da prizna tužbu koju je podnijela Manila. Pitanje o teritorijalnom suverenitetu ne ulazi pod jurisdikciju Haškog tribunala. 

- Na ovaj način, Filipini su prekršili zakon, nezakonito iniciravši ovaj slučaj, dok je Haški tribunal, sa svoje strane, prekršio zakon, prihvativši ga na razmatranje - zaključio je Lu. 

Kina i niz zemalja regiona: Japan, Vijetnam i Filipini, imaju nesuglasice povodom morskih granica u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru. Kina smatra da jedan broj zemalja namerno koristi podršku SAD radi eskalacije napetosti u regionu.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi