Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Izložba antikviteta u Sarajevu: Od osmanske kopče za opasač do servisa za kafu sa pozlatom

Sarajevo

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     11.06.2016 u 15:39 h 0

Izložba antikviteta u Sarajevu: Od osmanske kopče za opasač do servisa za kafu sa pozlatom
FOTO: Agencija Anadolija

- Na sajmu, koji je prodajnog karaktera, izloženi su predmeti stari i oko 200 godina, iz oba svjetska rata, osmanskog i austrougarskog perioda, ali i iz bliže prošlosti


 Prodajna izložba umjetnina i antikviteta na kojoj je izloženo staro srebro, umjetničke slike poznatih autora, značke, porculansko posuđe održava se danas u Sarajevu, a bit će nastavljena i narednog vikenda, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izložbi, koja je prodajnog karaktera, mogu se vidjeti predmeti stari i oko 200 godina, zatim oni iz oba svjetska rata, osmanskog i austrougarskog perioda, ali i perioda u nekoj bliskoj prošlosti. 

Dugogodišnji kolekcionar i antikvar Džemal Babić kazao kako su učesnici izložbom odlučili da pokušaju da "nešto naprave za grad Sarajevo".

"Ovo kao kulturni sadržaj imaju svi gradovi u Evropi i svijetu", pojasnio je Babić, govoreći o tradiciji izlaganja i prodaje antikviteta.

Na njegovom stolu je, između ostalog, bio izložen servis za kafu za 12 osoba sa pozlatom, koji je urađen između dva svjetska rata, ali i sat iz 18. stoljeća.

"Imamo i skulpture koje nisu odavde, nego donešene nekada iz inostranstva, imamo staro oružje, numizmatički stari novac bivše Jugoslavije, Austro-Ugarske, imamo i papirni novac... Često sam putovao, Beograd, Zagreb, Ljubljana", istakao je Babić dodavši da je i tokom putovanja nabavio neke od izloženih predmeta.

Miroslav Šimek iz Sarajeva sakupljanjem starina se bavi 30-ak godina. 

"Ovdje sam zajedno sa Udruženjem kolekcionara i antikvara u pokušaju da višak stvari, koje sam prikupio, prezentujem i dopustim da i neko drugi uživa u njima. Da se i drugi ljudi malo edukuju, da vide malo historije življenja u Sarajevu, jer većina predmeta potiče iz Sarajeva", istakao je Šimek. 

Naglasio je da stvari sa svog štanda prodaje i da se tu nalaze predmeti stari i više od 200 godina. 

"Sakupljam sve. Trenutno su na stolu izložene stvari starosti od 200 godina, pa do vremenskog perioda do iza Drugog svjetskog rata. Imam od originalnih fotografija, porodičnih fotografija, ogledala, lutki, ručnih radova, antikvitetnih svijećnjaka... svega i svačega. Imam i starih fotoaparata, oružja", pojasnio je Šimek.

Prema njegovim riječima, građani Sarajeva su zainteresovani za ove stvari, ali miješaju antikvitete i ukrasne stvari.

"I oni su trenutno u takvoj situaciji da nisu u mogućnosti da sebi priušte nešto, kada su u pitanju antikviteti. Oni kupuju ono što je prihvatljivo za njihov džep", kazao je Šimek i dodao da se stvari na njegovom stolu nalaze i stvari iz osmanskog perioda, poput kopče za opasač koja košta 500 KM, a riječ je o ručnom radu. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi