Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

BiH jedina zemlja bez plana integracija u EU

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     11.06.2016 u 15:33 h 2

BiH jedina zemlja bez plana integracija u EU
FOTO: pixabay.com

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja koja na putu u Evropsku uniju nema plan integrisanja, što bi se uskoro moglo promijeniti, ali, po svemu sudeći, i izazvati nove političke sukobe.


Već u ponedjeljak na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH razgovaraće se o temi "Izrada programa integrisanja BiH - dosadašnji napredak i naredni koraci", a kako ističu neki od članova ove komisije, bez tog plana put u EU je nemoguć.

Primjera radi, zemlje regiona, čija iskustva će biti dragocjena, svoj plan integrisanja pravile su na oko 600 stranica i konstantno ga dopunjavale, prepravljale i prilagođavale pregovorima o članstvu. Ovaj plan, bez kojeg bi Mehanizam koordinacije bio ništavan, po svemu sudeći, izazvaće nove političke sukobe u BiH, jer dok s jedne strane ističu da je on neophodan i da bez njega nema integrisanja, sa druge strane tvrde da će on, i ako bude usvojen, biti mrtvo slovo na papiru, jer je BiH "daleko od bilo kakvog integrisanja u EU".

Halid Genjac, član Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH, kaže da je takav plan potreban svakoj državi i da se njime prezentuje stanje u svakoj državi. "Prezentiraju se kapaciteti institucija, postojeće zakonodavstvo, utvrđuju potrebe u skladu sa obavezujućom pravnom normom Evropske komisije u smislu preuzimanja zakonodavstva i uspostavljanja institucionalnog okvira", rekao je Genjac, dodajući da je ranije bilo razgovora na temu izrade plana integrisanja, ali da je u tome bilo političkih otpora. Sa druge strane Milica Marković, takođe član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH, ali i član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlmentarnoj skupštini Vijeća Evrope, kaže da je BiH još daleko od programa integrisanja.

"Ako i bude napravljen, on će biti samo na papiru, jer BiH nije ni izbliza u nekim integracijama i približavanjima zajednici iz mnogo razloga, odvano poznatih našoj javnosti", rekla je Markovićeva. Uvidom u pojedine planove integrisanja iz zemalja regiona može se zaključiti da se u njima nalazi pregled gotovo svih aktivnosti koje se preduzimaju u procesu evropskih inegracija sa jasno preciziranim rokovima, nosiocima aktivnosti, a u nekima od njih može se naći i procjena neophodnih troškova.

Prevođenja dokumenata, obuke, kadrovi, usvajanje neophodnih zakona, pravilnika itd. samo su dio onoga što se nalazi u programima integrisanja. U slučaju BiH, kako kaže Genjac, potreba za takvim jednim dokumentom je posebno izražena, a na njemu će raditi eksperti sa svih nivoa vlasti i svih profesija. Ono što je zanimljivo jeste da program integrisanja nije moguć bez Mehanizma koordinacije, ali Mehanizam koordinacije nikada neće zaživjeti bez programa integrisanja, tako da ćemo, po svemu sudeći, ali i po ocjeni mnogih sagovornika, na izradi programa integrisanja imati situaciju sličnu

Mehanizmu koordinacije. U regionu, Nacionalni program Hrvatske za pridruživanje Evropskoj uniji vlada ove zemlje usvojila je još 2003. godine, Nacionalni program za integraciju Republike Srbije u EU usvojen je u oktobru 2008. godine, dok je Crna Gora svoj Nacionalni program za intergraciju usvojila u junu, takođe 2008. godine. Na sjednici Zajedničke komisije za evrospke integracije u ponedjeljak učešće će, pored Direkcije za evropske integracije BiH, uzeti i pojedinci iz Srbije koji će govoriti o svojim iskustvima u izradi programa integrisanja.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Tacno tako

  2. ahaha pa naravno oni imaju plan za integraciju sa isisom i bradatim strumfovima ahaha

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi