Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Protest u Sarajevu: Zabraniti uzgoj životinja zbog krzna

Sarajevo

Izvor: Agencija Anadolija     11.06.2016 u 13:50 h 0

Protest u Sarajevu: Zabraniti uzgoj životinja zbog krzna
FOTO: Agencija Anadolija

- Dvadesetak aktivista nosili su transparente na kojima je pisalo: "200 činčila za jednu bundu", "Farma krzna - sramota 21. vijeka", "Nazad u kameno doba ili ipak u 21. vijek", "Krzno ubija"


Mirne demonstracije malog broja aktivista za dobrobit životinja, a u znak protesta protiv izmjena Zakona o zaštiti životinja, održane su ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvadesetak aktivista nosilo je transparente na kojima je pisalo: "200 činčila za jednu bundu", "Farma krzna - sramota 21. vijeka", "Nazad u kameno doba ili ipak u 21. vijek", "Krzno ubija", "Tvoja bunda je imala lice".

Iz Udruženja Vegana Bosne i Hercegovine, koje je organizvalo protest, podsjetili su da je 2009. godine usvojena zabrana uzgoja životinja radi krzna sa prelaznim periodom od deset godina. Hrvatska i Srbija će uskoro da pređu prelazni period i zatvore sve farme krzna koje ne mogu pod trenutnim zakonima legalno postojati, a da ne naruše etičke i ekološke propisane minimume.

Bivša predsjednica Udruženja "Prijatelji životinja u BiH" Maida Šabeta istakla je da oni od početka nailaze na šutnju u vezi sa ovim problemom u BiH. 

"Pokrenuli smo dvije peticije, jedna je na nivou BiH, druga na internacionalnom. Naša ima oko 700, dok internacionalna više od 10.000 potpisa. Parlament šuti i jedino imamo reakciju Marija Karamtića (zastupnika) koji govori o ekonomskom faktoru izmjena zakona što je totalna besmislica jer je Zakon donesen 2009. godine", kazala je Šabeta. 

Istakla je da su juče dobili pismo podrške od Holandije.

"U cijeloj Evropi postepeno kreću sa potpunim zabranama uzgoja, proizvodnje, izvoza i uvoza krzna. Rusija čak uvodi zabranu i ne znam o čemu mi onda pričamo", dodala je Šabeta. 

Aktivistkinja Lejla Šadinlija pojasnila je da je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja usvojen 2009. godine i to je prelazna odredba sa prelaznim rokom od deset godina da bi se ljudi koji se bave uzgojem životinja i krzna u BiH prebacili na neke druge djelatnosti.

"Nemamo evdenciju koliko ima krznarskih farmi u BiH, ali prema podacma, oko 200 porodica živi od uzgoja krzna", kazala je Šadinlija i dodala da je ovdje, između ostalog, riječ o unazađivanju imidža BiH.

Podsjetila je da se te farme ukidaju u skoro svim evropskim zemljama, a one koje ih nisu ukinule imaju u planu to uraditi u neko dogledno vrijeme. 

"Ima jako puno argumenata protiv ovoga", istakla je Šadinlija. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi