Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sunčanje ima i svoje dobre strane

Lifestyle

Izvor: Daily mail     10.06.2016 u 21:37 h 0

Sunčanje ima i svoje dobre strane

Možda izležavanje na suncu i nije tako loše kao što nam stalno ponavljaju… Ipak, važno je da poštujete osnovna pravila prilikom izlaska na sunce a to je: bježite u hlad od 10 do 16 sati!


Ljeto se polako bliži i svi se trudimo da uhvatimo što više sunca i da uživamo u lijepom vremenu, ali prijetnja od dobijanja raka kože je ipak previše strašna, pa se sklanjamo u hlad.

Međutim, sada su naučnici otkrili pozitivnu stranu sunčanja. Ukoliko se poštuju osnovna pravila, zdrava doza sunca može da učini da živimo duže, zdravije i sretnije.

Istraživanja pokazuju da nas sunce može zaštititi od niza bolesti poput gojaznosti, srčanih oboljenja, šloga, astme itd. Pored toga, sunce utiče i na bolje raspoloženje.

Nije stvar samo u vitaminu D, koji se stvara u našem tijelu pod uticajem sunca. On pomaže organizmu da izgradi zdrave kosti i zube, a pruža i zaštitu od raka crijeva. Međutim, sunčanje doprinosti boljitku našeg organizma i na druge načine.

Nedostatak sunca je podjednako loš kao i pušenje

Studija sprovedena na 30.000 žena iz Švedske čije su navike kada je sunčanje u pitanju praćene u periodu od 20 godina, dala je značajan uvid o koristima izlaganja suncu. Rezultati su pokazali da je nedostatak sunčanja podjednako loš za ljude kao i pušenje.

Navodno su nepušači koji su se sklanjali od sunca imali sličnu prognozu za dužinu života kao i pušači koji su se redovno sunčali na siguran način, pa su istraživači došli do zaključka da je izbjegavanje sunca podjednako bitan faktor za dužinu životnog vijeka kao i pušenje.

Starijim ljudima je potrebno više sunca

Doktor Ričard Veler je sproveo studiju koja je pokazala da je starijim ljudima potrebno više sunca. On je skrenuo pažnju na značaj sunca i činjenicu da su stariji ljudi mnogo manje izloženi njegovom dejstvu zbog nedostatka aktivnosti na otvorenom.

Sunčanje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a doktor Weller pretpostavlja da je to tako jer sunce snižava krvni pritisak i smanjuje mogućnosti za šlog ili srčani napad. To je jedna od beneficija koja nema veze sa vitaminom D.

Sunce pomaže da se smanji upala

Istraživanja na Univerzitetu u Kembridžu su otkrila da je zimi znatno veća mogućnost da dođe do neke upale u organizmu, dok se ljeti povećava funkcija antiupalnih gena.

Hronične upale se povezuju sa srčanim napadima, dijabetesom i kancerom. Do njih dolazi jer se imuni sistem bori sa infekcijom, što može dovesti do toga da upaljeno tkivo izazove bolest. Navodno sunčanje može da pomogne.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi