Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

TIKA donirala opremu i namještaj za dvije srednje škole u Novom Pazaru

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     10.06.2016 u 19:47 h 0

 TIKA donirala opremu i namještaj za dvije srednje škole u Novom Pazaru
FOTO: Agencija Anadolija

- Za dvije srednje škole u Novom Pazaru obezbijeđena nastavna sredstva, savremene mašine i namještaj za više od dvadeset učionica u vrijednosti od oko sedamdeset hiljada eura


 Amabasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay i koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju Mehmet Bayrak posjetili su danas Novi Pazar gdje su u Školi za dizajn tekstila i kože i Gimnaziji prisustvovali svečanostima priređenim povodom turskih donacija tim školama.

TIKA je za ove dvije srednje škole u Novom Pazaru obezbijedila nastavna sredstva, savremene mašine i namještaj za više od dvadeset učionica u vrijednosti od oko sedamdeset hiljada eura.

Ambasador Bozay je u obraćanju gimnazijalcima i srednjoškolcima poručio da što više čitaju knjige i stiču znanja iz svih oblasti jer su, kako je istakao, "generacija koja će voditi posebnu borbu u kojoj pobjeđuju samo najjači".

"Vaša borba nije u Novom Pazaru, Prijepolju ili Beogradu. Vi ćete biti građani EU i svaki građanin EU biće vaša konkurencija. Zato treba da radite i budete svesni toga. Čitajte, stalno čitajte jer je u znanju moć", rekao je Bozay, istakavši da će se za desetak godina sjetiti njegovih riječi.

On je u svojoj poruci učenicima srednjih škola podvukao da znanja ne stiču samo s interneta i socijalnih medija već iz štampanih knjiga.

"Čitajte historiju, kniževnost, filozofiju. Ova godina je posvećana Aristotelu, želim da znate ko je on bio, ko su bili svi oni koji su pratili filozofiju života. Znanje ovih učenjaka biće uputa za vas", kazao je turski ambasador u Beogradu, obraćajući se na skupu pred učenicima i nastavnicima u Gimnaziji u Novom Pazaru.

Turska delagacija je zajedno s gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem obišla i učionice gimnazije koje su opremljene novima klupama, stolicama i namještajem.

U novopazarskoj Školi za dizajn tekstila i kože, predstavnike turske ambasade i TIKA-e dočekali su predstavnici lokalne vlasti i direktor škole Meho Camović.

Koortinator TIKA-e za Srbiju Mehmet Bayrak je ponovio da je turska agencija dosad u Novom Pazaru realizovala 35 projekata, ali da poseban značaj pridaje obrazovanju.

"Za napredak društva najvažniji su stručni kadrovi i u tom smislu se trudimo da stvorimo uslove kako bi se obrazovali mladi i stručni kadrovi. Oprema za školu dizajna nosi veliku važnost zbog toga što je Novi Pazar poznat po malim fabrikama tekstila. Učenici iz ove škole će ovom donacijom sticati moderna znanja čime će povećati šansu da što lakše dođu do posla", rekao je Bayrak.

Škola za dizajn tekstila i kože je u okviru ove donacije dobila nove digitalne mašine za štampu i vez, a opremljena je i učionica za učenike ometene u razvoju.

Delegacija turske ambasade iz Beograda obišla je danas Gradsku upravu Novog Pazara, Islamsku zajednicu u Srbiji (IzuS) i i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi