Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

I Srpsku tjeraju u NATO

Bosna i Hercegovina

Izvor: Vesti-online     10.06.2016 u 13:30 h 0

I Srpsku tjeraju u NATO

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH (PIK) podržao je pre dva dana Akcioni plan za ulazak BiH u NATO. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da članice PIK-a nisu bile jedinstvene, jer je Rusija izuzela svoje mišljenje i najavila da će ga naknadno saopštiti.


Iako je BiH još od Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine svojevrsna država protektorat, tri njena konstitutivna naroda - Srbi, Bošnjaci i Hrvati - trebalo bi da odlučuju o tome da li su za članstvo u zapadni vojni savez ili ne. Sva dosadašnja istraživanja javnog mnjenja ukazuju na to da se Srbi u Republici Srpskoj ogromnom većinom protive pristupanju NATO-u. 

Incko se, međutim, poziva na pismo Predsjedništva BiH NATO-u iz 2010, u kojem se izražava saglasnost za članstvo u zapadnom vojnom savezu. Prema Inckovoj tvrdnji, pismo je potpisao i tadašnji srpski predstavnik u Predsjedništvu Nebojša Radmanović. 

Upitan da li je video pismo, visoki predstavnik je rekao da je ono javno i da ga svako može videti. 

Na pismo od prije šest godina, na koje se poziva Incko, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije reagovao, iako je Radmanović član njegovih nezavisnih socijaldemokrata i kao takav je bio član Predsjedništva BiH. Dodik je, međutim, osuo paljbu na PIK i visokog predstavnika kao strane tutore BiH koji ne mare mnogo za narodnu volju. 

- Odlučivati o BiH bez najvažnijih faktora u njoj iluzorna je priča. BiH i ne može da uspe ukoliko ne postane vlasništvo domaćih ljudi, a da se stranci u to ne miješaju - rekao je Dodik. 

Prošle godine, Dodik je izjavljivao da "NATO nije bez šanse", ali da on sam nije spreman da da "blanko podršku". 

- Neka NATO otvori nekoliko fabrika namenske industrije, zaposli Srbe, i Srbi će možda promijeniti svoje mišljenje. Ali, kako možete objasniti da je u RS ukinuta sve i jedna fabrika namenske industrije pod pritiskom međunarodnog faktora, a u drugom delu BiH, u Federaciji ih ima šest - rekao je tom prilikom Dodik. 

Sam Radmanović je tih godina kao član Predsjedništva BiH, po pitanju NATO-a, zastupao stav da "bez obzira na emocije koje nisu saveznik u strateškim opredeljenjima, stav svih u BiH je članstvo u NATO-u". 

- To pitanje je vrlo važno za sve nas. Siguran sam da sadašnje ekipe političara na ovim prostorima moraju obezbijediti život u miru jer je on mogućnost razvoja boljeg života - govorio je Radmanović 2009. godine. 

Pitanje članstva BiH u NATO posebno je osjetljivo za Srbe jer su oni bili prvi Evropljani poslijeDrugog svjetskog rata koje je Alijansa bombardovala u građanskom ratu 90-ih. Tada su na njih bacane i bombe sa osiromašenim uranijumom, baš kao i nekoliko godina kasnije 1999. u slučaju agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Incko, međutim tvrdi da "niko BiH neće nametati odluku da pristupi NATO-u, kao što neće nametati ni odluku da pristupi Evropskoj uniji". 

- Trenutno se razgovara samo o ispunjavanju uslova iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u, a BiH je još daleko od članstva u NATO-u - poručio je visoki predstavnik, koji je prenoseći osude PIK-a da se slave osuđeni ratni zločinci, imenovao samo Radovana Karadžića i nazivanje Studentskog doma na Palama njegovim imenom.

Izetbegović: Bićemo kad-tad 
Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović izjavio je da će BiH vjerovatno za pet ili deset godina ući u NATO. O politici RS po tom pitanju, Izetbegović tvrdi da je "zvanična politika RS zajedno s nama u Parlamentu BiH i Predsjedništvu donela odluku da se učini sve da se ide u NATO". 
- Onda su poslije ti isti ljudi počeli da odustaju, koče ili usporavaju. Mislim da će ići, ipak, u tom smeru da postanemo članica Alijanse koja nam garantuje sigurnost, investicije i napredak - rekao je Izetbegović.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi