Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bankari savjetuju: Ulažite u Srbiju, ne u Hrvatsku

Biznis

Izvor: Jutarnji     10.06.2016 u 11:27 h 0

Bankari savjetuju: Ulažite u Srbiju, ne u Hrvatsku

Analitičari banke Barkliz preporučuju ulagačima da umjesto u hrvatske ulažu u srpske i mađarske hartije od vrijednosti, piše danas Jutarnji list.


List navodi da to cijena koju Zagreb plata zbog političke nestabilnosti u zemlji. 

"Cijena koju plaćamo zbog političke nestabilnosti u zemlji sve je veća. Nakon što je Vlada odložila novo izdanje evroobveznica, jer su investitori tražili veće kamate od onih koje je Hrvatska bila spremna da plati, analitičari velike multinacionalne banke Barkliz u izvještaju o Hrvatskoj ulagačima preporučuju da umjesto u hrvatske, u pojedinim slučajevima ulažu u srpske i mađarske vrednosne papire", navodi Jutarnji. 

U izvještaju pod nazivom "Hrvatska: potresena krhkom politikom", analitičari Barkliza ocjenjuju da su svjetska tržišta pozdravila formiranje Vlade Tihomira Oreškovića i podatke koji potvrđuju da je Hrvatska na putu oporavka posle šestogodišnje recesije, dodaje se u tekstu. 

"Međutim, posljednja politička previranja, koja prijete opstanku Vlade i sprovođenju reformi, počela su da uzimaju svoj danak i u svijetuhrvatskih državnih finansija. Stoga, ulagačima preporučuju da pojedine vrednosne papire hrvatske države zamjene za srpske i mađarske, ovisno o roku njihovog dospeća", piše zagrebački list. 

Navodeći da obveznice Srbije i Mađarske nude investitorima otprilike iste prinose, u tekstu se konstatuje da finansijski eksperti ističu "ipak, te dvije zemlje, ipak imaju stabilnije vlade". 

U Barklizu podsjećaju, takođe, da se Hrvatska i dalje suočava sa izostankom pravih reformi. "One se ogledaju i u podatku da je javni dug tokom dugotrajne krize više nego udvostručen - porastao je sa 39 posto BDP-a u pretkriznoj 2008. na 85,1 posto BDP-a u 2014. - a njime se finansirao veliki budžetski deficit". 

Iako je fiskalni deficit u međuvremenu ipak smanjen na oko četiri odsto BDP-a u prošloj godini, Jutarnji ocjenjuje da je on i dalje veliki, i da su za njegovo smanjenje potrebne reforme. 

U izvještaju Barkliza se dodaje da "aktuelni sastav Sabora otežava mogućnost sastavljanja novih koalicija". 

"Ni eventualni novi izbori ne moraju nužno da dovedu do značajnije promjene odnosa snaga na političkoj sceni zemlje", poruka je analitičara Barkliza, prenosi Jutarnji list.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi