Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zanimljiva simbolika svjetskih zastava

Svijet

Izvor: B92     10.06.2016 u 11:24 h 0

Zanimljiva simbolika svjetskih zastava
FOTO: flickr.com

Ako niste „zagriženi“ veksilolog, vjerovatno ne znate šta znače motivi na pojedinim svjetskim zastavama.


Boje zastava kao i simboli na njima obično nose skriveno značenje, a gledano iz tog ugla, južnoafrička je jedna od najzanimljivijih. 

Predstavljamo vam neke svjetske zastave sa interesantnom simbolikom. 

Njemačka 

Njemci su želeli da promjene zastavu i imidž nakon završetka Drugog svjetskog rata, do kog su imali crveno, bijelo, crnu zastavu koja je ukazivala na prusko nasleđe i njemačku vojnu tradiciju i dominaciju. 

Tako je 1949. usvojena crveno – zlatno – crna zastava koja simboliše Vajmarsku Republiku. 

Južnoafrička Republika 

Kada je Južnoafrička Republika postala demokratska zemlja 1994. želela je da njeno novo uređenje bude vidljivo i na glavnim obeležjima. 

Tako je odabrana zastava koja ukazuje na holandsko (narandžasto/crveno) i britansko (plavo-crveno) nasleđe i boje Afričkog nacionalnog kongresa (crna, zelena i žuta), dakle, na jedinstvo svih naroda i kultura ove zemlje. 

Brazil 

Ova južnoamerička zemlja ima 26 zvezdica koje simbolišu njene države i federalne distrikte. Međutim, umjesto da budu poredane u redove, raspoređene su onako kako je jedna grupa zvijezda bila pozicionirana 15. novembra 1889. nad Rijom. 

Grenada 

Crvena boja na zastavi Grenade simboliše snagu, zlatna mudrost, sedam zvezdica njene parohije, a zelena raskošnu vegetaciju. 

Međutim, najzanimljivije je porijeklo simbola na lijevoj strani. On predstavlja muskatni oraščić, ali i reputaciju Grenade kao “ostrva začina”. 

Kina 

Crvena boja na svim zastavama simboliše snagu i moć, ali se ta boja povezuje i s komunizmom i duhom revolucije, koja se u ovoj zemlji dogodila 1949. 

Ipak, manje očigledno je to šta predstavlja pet žutih zvezdica. Najveća predstavlja jedinstvo pod Komunističkom partijom, dok četiri manje simbolišu tradicionalne klase – radničku, seljačku, urbanu-buržoaziju i nacionalnu buržoaziju ili kapitaliste. 

Indija 

Indijska zastava usvojena je u julu 1947. nakon sticanja nezavisnosti od britanske vladavine. U središtu ove zastave je tamno plavi krug “ašoka čakra”, odnosno “točak zakona”. Ovaj simbol predstavlja 24 sata u toku dana, ali ukazuje i na hinduističku tradiciju ove zemlje. 

Narandžasta predstavlja hrabrost, ali i hinduse, budiste i đainiste, bijela čistotu, a zelena veru i plodnost, kao i muslimansko stanovništvo Indije. 

Bocvana 

Zastava Bocvane je svjetlo plava sa bijelim prugama i crnim središtem. Crna i bijela simbolišu harmoniju ali ukazuju i na nacionalni simbol - zebru, dok plava zavisnost ove zemlje od vode. 

Austrija 

Austrijska zastava usvojena je 1084. i ima doslovno krvavu istoriju. 

Premapredanju, njen izgled inspirisan je legendi o vojvodi Leopoldu V od Austrije tokom Opsade Akre. On je u bici teško povrijeđen i njegova bijela odora je do pojasa bila potpuno natopljena krvlju, ali kada se bitka završila i vojvoda skinuo opasač, donja polovina odore i dalje je bila bijela kao snijeg. 

Austrijanci danas povezuju boje svoje zastave sa mirom umjesto sa ratom. 

Sjeverna Koreja 

Pored klasičnih obeležja komunizma (crvene boje i zvijezde), bijela na ovoj zastavi označava čistotu, a plava mir. 

Zanimljivo je da Sjeverna Koreja ima i najveći jarbol za zastave na svijetu dugačak čak 160 metara.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi