Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Beograd: Predstavljen izveštaj o sprovođenju Akta o malim preduzećima na Zapadnom Balkanu i Turskoj

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     10.06.2016 u 11:00 h 0

Beograd: Predstavljen izveštaj o sprovođenju Akta o malim preduzećima na Zapadnom Balkanu i Turskoj
FOTO: Agencija Anadolija

Na skupu posvećenom prezentaciji izveštaja o sprovođenju Akta o malim preduzećima na Zapadnom Balkanu i Turskoj, biće predstavljena evropska politika malih i srednjih preduzeća, javlja Anadolu Agency (AA).


Akt o malim preduzećima je za Srbiju, kao zemlju kandidata za članstvo u EU veoma važan dokument u ovoj oblasti, jer joj je jedna od obaveza da ga sprovodi. 

"Naša nacionalna politika je usklađena sa ovim dokumentom tako da zapravo ovo predstavlja i ocenu sprovođenja politike malih i srednjih preduzeća i nama je veoma drago što je konstatovano da je Srbija uz Tursku i Makedoniju najnaprednija u smislu usklađivanja svojih politika i praksi u ovoj oblasti sa politikom EU“, rekla je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović - Jovanović. 

Ona je dodala da se Akt u Srbiji sprovodi već više godina te da predstavlja jedan dokument koji sadrži u sebi deset smernica šta treba uraditi da bi okruženje za mala i srednja preduzeća bilo povoljno tako da on je integrisan u sve aktivnosti koje se već rade. 

Kao najveći rezultat u ovoj godini, Obradović - Jovanović je navela da će to biti postizanje sprovođenja svih aktivnosti predviđenih godinom preduzetništva, u okviru koje je Vlada Srbije planirala da sprovode ukupno 33 nacionalna programa, sa različitim vidovima podrške malim i srednjim preduzećima. 

Navela je da se uvek može uraditi više te da je najvažnije da se nastave reforme u oblasti poslovnog okruženja i u smislu smanjenja parafiskalnih nameta i stvaranja transparentnijeg okruženja.

"Započeto je na realizaciji jednog veoma ambicioznog projekta, da se popišu sve procedure u kojima se privredni subjekti obraćaju državnoj upravi, bilo da su u pitanju dozvole, saglasnosti, rešenja, da se popišu i objasne na način da su lako razumljivi privrednim subjektima, čime će se značajno olakšati da se razume ceo proces, a sa druge strane da se stvori osnova za optimizaciju, ukidanje nepotrebnih procedura i koraka“, kazala je Obradović - Jovanović.  


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi