Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Šta Morgan Frimen ne voli u ''Bekstvu iz Šošenka''

Film i TV

Izvor: B92     09.06.2016 u 21:14 h 0

FOTO: YouTube Screenshot

Glumcu Morganu Frimenu je knjiga po kojoj je kultni film snimljen i danas najdraža od svih knjiga koje je čitao. A onda su mu slomili srce filmom...


Za film "Bekstvo iz Šošenka" Morgan Frimen je 1995. bio nominovan za Oskara za najboljeg glumca. Bila je to jedna od čak sedam nominacija za Oskara za film koji je ostvario uspjeh i na TV-u, DVD-u, VHS-u, Blu reju... U vrlo kratkom vremenu nakon premijere, ušao je među filmske klasike. Pa ipak, na bioskopskim blagajnama je zaradio samo 18 miliona dolara. 

Za tako ambiciozan projekat i s budžetom od 25 miliona dolara, to je bio neuspeh, a posebno je njim razočaran bio Friman. Njemu je novela Stivena Kinga "Rita Hejvort i bekstvo iz Šošenka“ i danas najdraža knjiga generalno, a ta tvrdnja samo dobija na težini podatkom da Frimen ima 79 godina. U film se unio dušom i srcem, a onda su mu to isto srce slomili. 

Odranije je poznato da je bio jako nezadovoljan naslovom koji su odabrali za film, a sad je to pobliže objasnio i za Set Majersov NBC TV šou. Producentima je prigovorio čim je čuo kakva im se ideja mota po glavi oko naslova filma. "Mislim, pa nećete odabrati „Bekstvo iz Šošenka“ ako imate već Ritu Hejvort!?", uzrujao se i u emisiji. 

Producente je nagovarao da u naslov stave cio naslov Kingovog književnog dijela, "Rita Hejvort i bekstvo iz Šošenka". "Požalio sam im se, a oni su rekli: 'To neće stati na table iznad ulaza u bioskop.' Rekao sam im: 'Pa šta? Stavite onda samo Rita Hejvort...' Ali oni se s time nisu složili i (filmu) je bilo potrebno neko vrijeme da bude primijećen." 

Film je danas najbolje ocenjen na IMDB-u s ocjenom od 9,3. Malo iza njega je "Kum". 

Jedna od niza anegdota vezanih uz fim je i ona kako je reditelj Frenk Darabont uopšte kupio prava od Stivena Kinga za roman od nekih stotinak stranica. Navodno mu je Darabont 1984. platio 5651 dolar, ko zna kako su došli do te cifre, da King taj ček nikada ne bi unovčio već - uokvirio. 

Bili su si jako dobri prijatelji, pa mu je King nakon nekoliko godina ček poslao nazad. Povodom premijere filma, King je napisao Darabontu posvetu: "Ovo ti je u slučaju da ti nekad zatreba novac za kauciju. S ljubavlju, Stiv."


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi