Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Balaban i braća Kenjalo osuđeni na ukupno 19 godina zatvora

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     09.06.2016 u 18:59 h 0

Balaban i braća Kenjalo osuđeni na ukupno 19 godina zatvora
FOTO: pixabay.com

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osudio Stojana Kenjala, Zorana Kenjala i Dragana Balabana na ukupno 19 godina zatvora za ubistva, prisilna preseljenja, te mučenje stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području opštine Novi Grad u junu 1992. godine.


Stojan Kenjalo osuđen je na sedam godina zatvora, Zoran Kenjalo na pet i Dragan Balaban na sedam godina zatvora, prenosi Birn. 

Prema presudi, Stojan i Zoran Kenjalo, te Balaban su, zajedno sa drugim licima, od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo, učestvovali u progonu Bošnjaka iz zaselaka Ekići i Alići. 

Kako se navodi u presudi, Stojan i Zoran Kenjalo i Balaban su 22. juna 1992. godine, zajedno sa još preko 20 naoružanih lica, krenuli u napad na civilno stanovništvo Alića i Ekića, zaselaka sela Maslovare, te već na putu ubili jednu lice koje je vozilo traktor, dok su po dolasku u naselja istjerivali civile iz kuća, prilikom čega su ubili još dva lica. 

Sudija Mediha Pašić je navela da su sporazum o priznanju krivice optuženi potpisali dobrovoljno i sa sviješću o počinjenom krivičnom djelu, čime su se odrekli i prava na žalbu ili suđenja. 

Govoreći o visini kazne, u kojoj su, između ostalog, cijenjeni motiv, odgovornosti, način izvršenja zločina te njegove posljedice, sudija Pašić je rekla kako smatra da je izrečena kazna od sedam, odnosno pet godina zatvora, srazmjerna težini učinjenog djela. 

"Cijenjene su i olakšavajuće okolnosti i to da je da su optuženi u potpunosti priznali krivicu i izrazili iskreno kajanje, kao i da je drugooptuženi Zoran Kenjalo u vrijeme zločina bio mlad, odnosno da je imao 19 godina", navela je Pašićeva. 

Presudom Suda BiH svi oštećeni sa imovinsko-pravnim zahtjevima su upućeni na parnicu. /kraj/bm/da 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi