Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rusija ukazala da u BiH nema konsenzusa o NATO-u

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     09.06.2016 u 13:54 h 0

Rusija ukazala da u BiH nema konsenzusa o NATO-u

Ambasada Ruske Federacije u BiH izrazila je rezervu na dio teksta kominikea sa sjednice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ u BiH koji se tiče evroatlantskih integracija BiH, čime je skrenuta pažnja na odsustvo konsenzusa u BiH o vezi sa perspektivom članstva zemlje u NATO-u.


"Izrazili smo neslaganje u vezi sa uključivanjem u tekst zajedničkog kominikea Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira tačke o temi integracije BiH u evroatlantsku alijansu. Ne vidimo razlog za odvojeno propisivanje evroatlantske tematike u dokumentu koji je u kontekstu provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma", saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

U Ambasadi smatraju neprihvatljivim uporne težnje Alijanse, da uprkos trenutnoj realnosti u BiH, "upliće narode ove zemlje u svoje opasne igre" i da za te svrhe koristi kancelariju visokog predstavnika u BiH /OHR/ i Upravni odbor PIK-a.

"Ubijeđeni smo da je takav pristup NATO-a u suprotnosti sa ciljevima priznatim od svih strana u smislu jačanja stabilnosti i bezbjednosti u BiH i regionu u cjelini, te da podstiče kreiranje novih linija podjela Balkana", navedeno je u saopštenju.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko saopštio je juče nakon dvodnevne sjednice političkih direktora Upravnog odbora PIK-a da je Ruska Federacija bila uzdržana u dijelu kominikea koji se odnosi na put BiH ka članstvu u NATO i status Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/.

Incko je naveo da ruski stav neće elaborirati, te da u vezi s tim treba razgovarati sa predstavnicima Ruske Federacije.

On je rekao da postoji želja BiH za članstvo u NATO iskazano Zakonom o odbrani i pismom koje je tročlano Predsjedništvo BiH jednoglasno uputilo Alijansi.

"Lično bih želio da BiH bude u dvije čekaonice, odnosno kandidat za EU i NATO. Međutim, po tom pitanju ništa nećemo nametati", rekao je Incko.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi