Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ovo su teroristi koji su prijetili Balkanu

Regija

Izvor: Nezavisne novine     09.06.2016 u 13:45 h 2

Ovo su teroristi koji su prijetili Balkanu

Povjerljiva dokumentacija bh. bezbjednosnih službi, koja je u posjedu ''Nezavisnih'', otkriva šokantne detalje o pripadnicima Islamske države (IS), koji su lani u video-snimku zaprijetili zemljama Balkana.


Ekskluzivno donosimo biografije i fotografije aktera snimka pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", koji pozivaju muslimane da im se pridruže u "svetoj borbi", a ako ne mogu - da se bore tamo gdje žive.

Dio spiska i ranije je procurio, s tim što "Nezavisne" sada objavljuju niz novih imena, kao i brojne detalje kojima raspolažu bh. bezbjednosne agencije.

U većini slučajeva riječ je o bh. državljanima, ali među njima ima i lica iz Srbije, Crne Gore, te Albanije. Neki od njih su izginuli u redovima Islamske države, a sudbina ostalih nije poznata.

Nihad Berković

U video-snimku potpisan je kao Abu Jihad Al-Bosni. Rođen je 1982. godine u Tuzli, a nastanjen u Kladnju. U džihad u Siriju otišao je 31. oktobra 2013. godine sa suprugom Melisom Hasičić, s tim što su s njima u društvu bili i Asmir Gostevčić i njegova supruga Elzedina Berbić.

Ines Midžić

Njegov pseudonim u šokantnom video-snimku glasi Salahuddin Al-Bosni. Midžić je rođen 1990. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen. U Siriju je otišao sa Fikretom Hadžićem preko Istanbula, letom iz Sarajeva, 15. avgusta 2012. godine. Nekoliko puta vraćao se u BiH, s tim što je s njim 20. juna 2013. godine letom za Istanbul otputovao i Edin Zukić. Midžićeva šerijatski vjenčana supruga Edina Mulalić pridružila mu se u Siriji 1. avgusta 2013.

Jasmin Keserović

U dokumentaciji koja je u posjedu "Nezavisnih" navedeno je da je riječ o vrlo radikalnom mladiću, rođenom 1994. godine u Zavidovićima, gdje je i nastanjen u mjestu Hajdarevići. Keserović, zvani Muhamed, otišao je u džihad zajedno sa Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. godine. Jasmin Keserović se na video-snimku pojavljuje pod imenom Abu Muhammad Al-Bosni.

Seid Čolić

Poginuo u martu 2015. godine, a rođen je 10.  septembra 1976. u Doboju, s tim što je živio u Tešnju. U avionu za Tursku zajedno sa njim 14. marta 2013. godine otišao je i Eduard Durguti. Čolić je ušao u BiH iz Srbije (Uvac) 30. maja 2013. godine, a već 22. juna iste godine izašao je u Srbiju, na GP Pavlovića most, sa suprugom Melom Horić, te Elvinom Odobašićem i njegovom suprugom Medinom Delić, a potom su vjerovatno otišli u Siriju.

Edin Alijev

Rođen 17. januara 1987. godine u Sarajevu, a nastanjen u Hadžićima. U džihad u Siriju otišao 21. maja 2013. godine zajedno sa Jasminom Grabusom i Sezimom Mandžukom. Potom mu se pridružila šerijatski vjenčana supruga Aida Kobić. Početkom januara 2014. godine teško je ranjen u sukobima sa pripadnicima Slobodne vojske Sirije.

Nermin Šabić

Rođen 15. februara 1982. godine u mjestu Drenova Glavica, opština Bosanska Krupa, a nastanjen u mjestu Brigovi, u opštini Bužim. Sa sarajevskog aerodroma otišao za Istanbul 11. septembra 2014. godine, zajedno sa suprugom Zlatom Šabić, te djecom koja su 2007, 2008. i 2013. godište.

Enes Iriškić

Boravi u naselju Baraći, opština Teslić, a rođen 24. marta 1984. godine u Slovenj Gradecu, u Sloveniji. U Siriju otišao letom koji Sarajevo povezuje sa Istanbulom. Sa sobom poveo suprugu i dvije kćerke.

Milarem Berbić

U Siriju otišao 29. avgusta 2014. godine, preko Istanbula, u koji je otputovao letom iz Sarajeva. Rođen je 30. decembra 1954. godine u Pepelari, grad Zenica, u kojoj je i nastanjen.

Mevludin Cicvara

Poginuo u Siriji, a rođen 7. aprila 1989. godine u Travniku, s tim što je živio i u Gornjoj Maoči, gdje je pohađao medrese koje je organizovao i vodio famozni vehabija Nusret Imamović. U džihad u Siriju otišao 2. aprila 2013. godine zajedno sa Hansom Sivcem, Enverom Lilićem, Abdulahom Ibradžićem, Advanom Mijatovićem, te Aldinom Alibašićem.

Jasmin Hasičić

Rođen 17. novembra 1988. godine u Gradačcu, ali je nastanjen u Tuzli. Nije poznato gdje se sada nalazi.

Nermin Jahić

Rođen 10. avgusta 1983. godine u Slovenj Gradecu, Slovenija, a prijavljen u Gradačcu, na adresi Šehitluci b.b.

Jusuf Selimović

Rođen 22. avgusta 1958. godine u mjestu Svojat, opština Živinice, ima državljanstvo Austrije.

Abid Podbićanin

Rođen 15. marta 1979. godine u Prijepolju, ima državljanstvo Srbije. U video-snimku etiketiran pod imenom Abu Safiyah Al-Bosni.

Ašim Šačiri

Državljanin Srbije, rođen 24. avgusta 1964. godine u Preševu. U Siriju otišao u jesen 2013. godine, zajedno sa cijelom porodicom (suprugom Bahrijom, sinovima Samirom i Safetom i kćerkama Amirom i Anitom). Kćerka Anita udata je za Emina Hodžića, koji je takođe bio na sirijskom ratištu.

Ridvan Haćifi

Na video-snimku pojavljuje se pod pseudonimom Abu Muqatil Al-Kosovi. Rođen je 4. jula 1990. godine u okolini Gnjilana. U julu 2014. dobio je poziciju komandira albanske terorističke organizacije u Islamskoj državi.

Almir Dači

Rođen u Albaniji 1. avgusta 1983. godine. Bio je imam u jednoj džamiji u Albaniji, i to bez ovlaštenja albanske muslimanske zajednice. Pripadnik je džihadističkih grupa IS i za njim je raspisana međunarodna potjernica. U Prvom sudu za teški kriminal u Tirani osuđen je zbog terorizma i ostalih srodnih krivičnih djela. U video-snimku pojavljuje se pod pseudonimom Abu Bilqis Al-Albani.

Mirza Haklaj

Rođen 22. jula 1984. godine u Podgorici, a poginuo u februaru 2015. godine. Nije poznata sudbina njegove supruge i dvoje djece. Haklaj se na video-snimku pojavio pod imenom Abu Maryam Al-Albani.

Abu Siddiq Al-Bosni

Identitet ovog džihadiste nije naveden u obavještajnim dokumentima, ali je, sudeći po pseudonimu, riječ o borcu iz BiH.

Armin Delić

Poznato je da je rođen 25. februara 1998. godine, te da ima bh. i austrijsko državljanstvo.

Alis Džemajili

Rođen 3. jula 1988. godine u Gnjilanu, a poginuo u Siriji.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Joj USA koji si ti debil,guzimo ti sestricu

  2. brkati strumfovi idite vi ginite u cast strumfova, meni ostavite vase zene da ih guzim kroz dimije u vlazne klitorise.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi