Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ovo su teroristi koji su prijetili Balkanu

Regija

Izvor: Nezavisne novine     09.06.2016 u 13:45 h 5

Ovo su teroristi koji su prijetili Balkanu

Povjerljiva dokumentacija bh. bezbjednosnih službi, koja je u posjedu ''Nezavisnih'', otkriva šokantne detalje o pripadnicima Islamske države (IS), koji su lani u video-snimku zaprijetili zemljama Balkana.


Ekskluzivno donosimo biografije i fotografije aktera snimka pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", koji pozivaju muslimane da im se pridruže u "svetoj borbi", a ako ne mogu - da se bore tamo gdje žive.

Dio spiska i ranije je procurio, s tim što "Nezavisne" sada objavljuju niz novih imena, kao i brojne detalje kojima raspolažu bh. bezbjednosne agencije.

U većini slučajeva riječ je o bh. državljanima, ali među njima ima i lica iz Srbije, Crne Gore, te Albanije. Neki od njih su izginuli u redovima Islamske države, a sudbina ostalih nije poznata.

Nihad Berković

U video-snimku potpisan je kao Abu Jihad Al-Bosni. Rođen je 1982. godine u Tuzli, a nastanjen u Kladnju. U džihad u Siriju otišao je 31. oktobra 2013. godine sa suprugom Melisom Hasičić, s tim što su s njima u društvu bili i Asmir Gostevčić i njegova supruga Elzedina Berbić.

Ines Midžić

Njegov pseudonim u šokantnom video-snimku glasi Salahuddin Al-Bosni. Midžić je rođen 1990. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen. U Siriju je otišao sa Fikretom Hadžićem preko Istanbula, letom iz Sarajeva, 15. avgusta 2012. godine. Nekoliko puta vraćao se u BiH, s tim što je s njim 20. juna 2013. godine letom za Istanbul otputovao i Edin Zukić. Midžićeva šerijatski vjenčana supruga Edina Mulalić pridružila mu se u Siriji 1. avgusta 2013.

Jasmin Keserović

U dokumentaciji koja je u posjedu "Nezavisnih" navedeno je da je riječ o vrlo radikalnom mladiću, rođenom 1994. godine u Zavidovićima, gdje je i nastanjen u mjestu Hajdarevići. Keserović, zvani Muhamed, otišao je u džihad zajedno sa Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. godine. Jasmin Keserović se na video-snimku pojavljuje pod imenom Abu Muhammad Al-Bosni.

Seid Čolić

Poginuo u martu 2015. godine, a rođen je 10.  septembra 1976. u Doboju, s tim što je živio u Tešnju. U avionu za Tursku zajedno sa njim 14. marta 2013. godine otišao je i Eduard Durguti. Čolić je ušao u BiH iz Srbije (Uvac) 30. maja 2013. godine, a već 22. juna iste godine izašao je u Srbiju, na GP Pavlovića most, sa suprugom Melom Horić, te Elvinom Odobašićem i njegovom suprugom Medinom Delić, a potom su vjerovatno otišli u Siriju.

Edin Alijev

Rođen 17. januara 1987. godine u Sarajevu, a nastanjen u Hadžićima. U džihad u Siriju otišao 21. maja 2013. godine zajedno sa Jasminom Grabusom i Sezimom Mandžukom. Potom mu se pridružila šerijatski vjenčana supruga Aida Kobić. Početkom januara 2014. godine teško je ranjen u sukobima sa pripadnicima Slobodne vojske Sirije.

Nermin Šabić

Rođen 15. februara 1982. godine u mjestu Drenova Glavica, opština Bosanska Krupa, a nastanjen u mjestu Brigovi, u opštini Bužim. Sa sarajevskog aerodroma otišao za Istanbul 11. septembra 2014. godine, zajedno sa suprugom Zlatom Šabić, te djecom koja su 2007, 2008. i 2013. godište.

Enes Iriškić

Boravi u naselju Baraći, opština Teslić, a rođen 24. marta 1984. godine u Slovenj Gradecu, u Sloveniji. U Siriju otišao letom koji Sarajevo povezuje sa Istanbulom. Sa sobom poveo suprugu i dvije kćerke.

Milarem Berbić

U Siriju otišao 29. avgusta 2014. godine, preko Istanbula, u koji je otputovao letom iz Sarajeva. Rođen je 30. decembra 1954. godine u Pepelari, grad Zenica, u kojoj je i nastanjen.

Mevludin Cicvara

Poginuo u Siriji, a rođen 7. aprila 1989. godine u Travniku, s tim što je živio i u Gornjoj Maoči, gdje je pohađao medrese koje je organizovao i vodio famozni vehabija Nusret Imamović. U džihad u Siriju otišao 2. aprila 2013. godine zajedno sa Hansom Sivcem, Enverom Lilićem, Abdulahom Ibradžićem, Advanom Mijatovićem, te Aldinom Alibašićem.

Jasmin Hasičić

Rođen 17. novembra 1988. godine u Gradačcu, ali je nastanjen u Tuzli. Nije poznato gdje se sada nalazi.

Nermin Jahić

Rođen 10. avgusta 1983. godine u Slovenj Gradecu, Slovenija, a prijavljen u Gradačcu, na adresi Šehitluci b.b.

Jusuf Selimović

Rođen 22. avgusta 1958. godine u mjestu Svojat, opština Živinice, ima državljanstvo Austrije.

Abid Podbićanin

Rođen 15. marta 1979. godine u Prijepolju, ima državljanstvo Srbije. U video-snimku etiketiran pod imenom Abu Safiyah Al-Bosni.

Ašim Šačiri

Državljanin Srbije, rođen 24. avgusta 1964. godine u Preševu. U Siriju otišao u jesen 2013. godine, zajedno sa cijelom porodicom (suprugom Bahrijom, sinovima Samirom i Safetom i kćerkama Amirom i Anitom). Kćerka Anita udata je za Emina Hodžića, koji je takođe bio na sirijskom ratištu.

Ridvan Haćifi

Na video-snimku pojavljuje se pod pseudonimom Abu Muqatil Al-Kosovi. Rođen je 4. jula 1990. godine u okolini Gnjilana. U julu 2014. dobio je poziciju komandira albanske terorističke organizacije u Islamskoj državi.

Almir Dači

Rođen u Albaniji 1. avgusta 1983. godine. Bio je imam u jednoj džamiji u Albaniji, i to bez ovlaštenja albanske muslimanske zajednice. Pripadnik je džihadističkih grupa IS i za njim je raspisana međunarodna potjernica. U Prvom sudu za teški kriminal u Tirani osuđen je zbog terorizma i ostalih srodnih krivičnih djela. U video-snimku pojavljuje se pod pseudonimom Abu Bilqis Al-Albani.

Mirza Haklaj

Rođen 22. jula 1984. godine u Podgorici, a poginuo u februaru 2015. godine. Nije poznata sudbina njegove supruge i dvoje djece. Haklaj se na video-snimku pojavio pod imenom Abu Maryam Al-Albani.

Abu Siddiq Al-Bosni

Identitet ovog džihadiste nije naveden u obavještajnim dokumentima, ali je, sudeći po pseudonimu, riječ o borcu iz BiH.

Armin Delić

Poznato je da je rođen 25. februara 1998. godine, te da ima bh. i austrijsko državljanstvo.

Alis Džemajili

Rođen 3. jula 1988. godine u Gnjilanu, a poginuo u Siriji.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Štavi volite da ginete zbog bradice

  2. Štavi volite da ginete zbog bradice

  3. Picke

  4. Joj USA koji si ti debil,guzimo ti sestricu

  5. brkati strumfovi idite vi ginite u cast strumfova, meni ostavite vase zene da ih guzim kroz dimije u vlazne klitorise.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi